Üresen álló balatoni nyaralók – már nem sokáig

A múlt héten bekövetkezett változások okán Budapest és Pest megye kivételével a kormány megszüntette a kijárási korlátozást az országban. A hír hallatán hosszú idő után sokan mozdultak ki otthonukból. Az enyhítés okán Ügyfeleinkben felmerült a kérdés, hogy fővárosi lakosként hétvégente leugorhatnak-e a balatoni, illetve egyéb helységekben található nyaralóikba. Nézzük a legfrissebb álláspontot:

A változással kapcsolatban szükséges kiemelnünk, hogy az enyhítés kizárólag vidékre vonatkozik. A jelenlegi adatok szerint Budapest továbbra is gócpontnak számít, így a vírus terjedésének megakadályozása érdekében továbbra is érvényben maradt a márciusban elrendelt kijárási korlátozás Budapesten és Pest megyében.

A kijárási korlátozásról szóló kormányrendelet (71/2020) tételesen felsorolja azokat az alapos indokokat, melyek esetén jogszerűen hagyhatjuk el otthonainkat.

A hétvégi utazás, nyaraló felkeresése nem szerepel a felsorolásban, így jogszerűen nem mehetünk le a hétvégi házhoz semmilyen időpontban. Legalább is ez volt a hivatalos álláspont szerda estig.

Csütörtökön tartott sajtótájékoztató alapján a kormány megváltoztatta eddigi álláspontját, így csütörtöktől kezdődően a budapesti és pest megyei lakosok is elhagyhatják otthonukat és leutazhatnak vidéki ingatlanjaikba.

Korábban már egyes vélemények szerint az egészségügyi séta, kültéri sportolás kategóriából levezethető volt a balatoni leruccanás, ez a levezetés a mai napon nyert megerősítést a kormány részéről.

Az utazókkal szemben kifejezett kérés azonban, hogy utazásuk során tartsák be a biztonsági előírásokat.

A figyelem középpontjába most a budapesti és pest megyei lakosok kerültek, így fokozott ellenőrzésre kell számítani az elkövetkezendő időszakban.

A kijárási korlátozás szabályai azonban továbbra is érvényben vannak, így azok megszegése esetén az eljáró rendőrség tagjai jogszerűen fognak rendelkezni pénzbírság kiszabásáról, vagy feljelentés megtételéről a szabályszegővel szemben.

A pénzbírság összege 5 ezer forinttól 500 ezer forint összegig terjedhet.

A járvány tovább terjedésének megakadályozása és a pénzbírság kiszabásának elkerülése érdekében fokozott figyelmet szükséges fordítani a kijárási korlátozás maradéktalan betartására.