Kerékpárral a zebrán

lány tolja át a kerékpárját a zebrán
Mostani cikkünkben gyalogátkelőhelyen történő kerékpározásról lesz szó, ugyanis gyakori jelenség, hogy a biciklizők nem megfelelően közlekednek a zebra használata során.

Számtalan olyan közlekedési helyzet van, amikor a kerékpáros a zebrán – gyakorlatilag kerékpárútként használva – hajt át, illetve, abban a téves feltevésben van, hogy ekként elsőbbsége is van más járművekkel szemben.

Gyorsan eláruljuk, hogy ez közlekedési szempontból egyértelműen szabálytalan és igencsak balesetveszélyes. Ugyanis a KRESZ szerint a kerékpár járműnek minősül.

A zebra pedig kifejezetten a gyalogos részére az úttesten történő átkelésre fenntartott terület. Ebből következik, hogy a kerékpáros akkor válik gyalogossá, amikor biciklijéről leszállva, azt tolja. Ennek eredménye pedig az is, hogy a kerékpáros ebben a formában kelhet át a gyalogosátkelőhelyen, azaz a járművét tolnia kell. Ekkor válik jogosulttá arra is, hogy gyalogosként elsőbbséget élvezzen az áthaladás során a járművekkel szemben.

Ez persze automatikusan nem jelenti az autósok számára, hogy mindenáron, elsőbbségadás nélkül át kell haladnia a gyalogátkelőhelyen, hiszen fokozott óvatossággal kell azt megközelíteni, de egy esetleges baleset során a felelősség kérdésének megítélése akár a kerékpáros terhére is eshet.

Sokszor látni azt is, hogy gyermekkel is a fentiek szerinti téves módon használják a szülők a zebrát. A tudatosság, és a megfelelő közlekedési szabályok megtanítása kulcsfontosságú, így a gyermekek saját biztonsága érdekében is javasolt az alapszabályok betartása és megtanítása.

Ugyanakkor, ha a gyalogosátkelőhely mellett kerékpársáv húzódik és a kerékpáros ezen közlekedik, értelemszerűen nem kell leszállnia a bicikliről. Ekkor őt is megilletheti – például a kanyarodó járművel szemben – az elsőbbség.

Reméljük, hogy ha bármi kétség volt Önökben a fenti helyzettel kapcsolatosan, most sikerült egyértelművé tenni a helyes szabályokat.