Horgászjegyet a gyermeknek!

apa és fia horgásznak
A mai gyerekek szülei korosztályában is örök kedvenc Nagy Ho-Ho-Ho horgász csak vállára csapta a horgászbotját, és már indult is. Nekünk mi a teendőnk akkor, ha gyermekünk is kedvet kap a horgászathoz? Felnőttként az engedély megszerzése vizsgához és egyesületi tagsághoz kötött, gyermekek esetében sokkal egyszerűbb a helyzet.

A vonatkozó szabályozás szerint hároméves kortól az adott év december 31. napjáig a 15. életévét be nem töltött személy részére állami horgászjegy horgászvizsga és horgászegyesületi tagság hiányában is kiadható.

A jó hír tehát az, hogy a gyermeknek anélkül lehet horgászjegye (engedélye), hogy akár a szülőnek lenne, illetve mentesül a horgászvizsga letétele alól is. Ez utóbbi ugyan egyéb esetekben is ingyenes. De az eljárást lényegesen megkönnyíti, hogy gyermek horgászok esetén ilyenre nincs szükség.

A másik könnyebbség, hogy az egyébként kötelező egyesületi tagság alól is mentesítve vannak a gyerekek. Az egyesületek emellett sok segítséget nyújtanak, és az alábbi feladatokban is együttműködnek. 

A szabályos horgászathoz ugyanis egyes kötelezettségek betartására ügyelni kell! Mindenek előtt a gyermekek csak felnőtt felügyelete mellett horgászhatnak!

Fogási naplót nekik is kell vezetniük, aminek a leadási határidejére ügyeljünk. A fogási napló párszáz forintos ára fejében azonban a gyermek jogosult arra, hogy az adott vízterületre vonatkozó érvényes területi jegy birtokában horgászon Magyarország horgászvizein.

Tekintve, hogy az országos területi jegy ára sem képez nagy tételt, koncentrálhatunk arra, hogy a gyermekkel a védett halfajokat megismertessük. Illetve legyünk tisztában a méret- és darab korlátozással, tilalmi idővel védett halfajokkal. Ezeknek az előírásoknak a betartására ugyanis a gyermek horgászok is kötelesek, de közben megismerkednek a halfajokkal, és rengeteget tanulhatnak.

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 4 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!