A kerékpár kötelező tartozékai

Nemcsak a tavasz, hanem sajnos a járványügyi helyzet is aktuálissá teszi a kerékpár használatát. Mostani cikkünkben azt részletezzük, hogy melyek a kerékpár kötelező tartozékai.

Ha valaki a kerékpárt közúti közlekedésben használja, akkor számolnia kell azzal, hogy milyen kötelező tartozékokkal teheti ezt meg. Ennek felsorolását jogszabály írja elő. Nézzük!

Magától értendő, hogy a kerékpárnak jól kezelhető kormánnyal, valamint egymástól függetlenül működtethető fékkel rendelkeznie. A féknek alkalmasnak kell lennie arra, hogy mind az első, mind pedig a hátsó kereket megfogja, nemcsak a száraz, hanem a nedves, esős időben is. Tehát ebből az is következik, hogy a használat előtt feltétlenül ellenőrizni kell a fékek megfelelőségét is.

Kötelező tartozék továbbá a csengő, valamint a lámpa. Ez utóbbi esetben az első lámpának fehér, vagy és ez nem vicc: kadmiumsárga (!) fényt kell nyújtania, oly módon, hogy az tiszta időben legalább 150 méterről is látható legyen. A hátsó lámpa kapcsán a piros fény az irányadó, és ennek is 150 méteres távolságról kell láthatónak lennie. A lámpák kapcsán a jogszabály engedékeny, ugyanis lehetővé teszi azt, hogy ezek a kerékpárosra legyenek rögzítve.

További követelmény, hogy elől egy fehér, hátul pedig egy vagy két darab piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel kell rendelkezni. Ezeken felül pedig előírás az is, hogy legalább az első keréken 2 db, borostyánszínű, mindkét oldalról látható küllőprizmával szereljük fel a kerékpárunkat.

Ezek tehát a kötelező tartozékok, melyek hiányában a kerékpárral nem lehetne részt venni a közúti forgalomban.