Közúti közlekedési baleseti kisokos

Két férfi összeütközött autóval. Autóik mellett állva telefonálnak.
„Az ördög nem alszik” - szól a mondás. Közlekedési balesetek sajnos nap mint nap bekövetkeznek a világ minden pontján, és előfordulhat, hogy mi is részeseivé válunk. A sokkos állapotban hatalmas önuralmat kíván a hidegvér megtartása, márpedig vannak olyan teendők, melyek elvégzése kiemelt fontossággal bír a történtek bizonyítása, esetleges kárunk későbbi megtérülése szempontjából. Érdemes tovább olvasni, hiszen, ha egyszer rögzülnek a legfontosabb momentumok, azokat előhívhatjuk a magunkat- vagy akár hozzátartozóinkat ért vész esetén.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy történt-e személyi sérülés. Ha igen, minden egyebet hátrahagyva hívjunk mentőt, rendőrt. Kisebb baj esetén, amikor „csupán” anyagi kára keletkezett a feleknek, bizonyosodjunk meg arról, a károkozó elismeri-e a felelősségét. Igenlő válasz esetén elegendő, ha értelemszerűen és hiánytalanul kitöltjük a „kék-sárga” baleseti bejelentőt és jóminőségű fényképfelvételeket készítünk a sérülésről, melyeket lehetőség szerint haladéktalanul meg is küldünk a károkozó kötelező gépjármű-felelősségbiztosítójához, casco biztosítás estén ez utóbbihoz.

Abban a szerencsétlen helyzetben, ha a károkozó nem ismeri el a felelősségét, hívjunk rendőrt a helyszínre és várjuk meg, míg a hatóság is rögzíti az adatokat, a helyszínt, illetve körbe fényképezi a terepet. Akkor is ildomos a rendőrség segítségét kérnünk, ha bár a felelősség kérdése nem vitatott, a baleset külföldön történt, vagy bár Magyarországon, ám a másik fél külföldi. Ne kerüljünk abba a kellemetlen szituációba, hogy téves adatok megadása miatt hoppon maradunk a kárunk megtéríttetésében.

Felmerül a kérdés, hogyan rekonstruálhatók a baleset körülményei, ha egyik fél sem ismeri el a felelősségét. Ekkor a hatóság bizonyítási eljárást folytat le, és kizárólag a bizonyítékokra tud hagyatkozni, így rendkívül fontos, hogy fényképfelvételek, jó esetben videófelvételek rendelkezésre álljanak.

A videó lehet fedélzeti kamerával rögzített, de akár térfigyelő kamera felvétele is. Ez utóbbi kapcsán kiemelendő, a rendőrség nem feltétlenül vizsgálja meg tüzetesen a baleset helyszínét és kutakodik térfigyelő kamerák után. Így szükség esetén ezt tegyük meg mi magunk. Alaposan szemlélődjünk és vetessük jegyzőkönyvbe, ha felfedezünk egy közeli berendezést. Ugyanis félő, hogy ha a helyszínen ezt nem tesszük meg, később, akár csak pár nap elteltével is, hiába kutatjuk fel a térfigyelő rendszer üzemeltetőjét, a felvételek időközben törlődnek (rendszerint 3 nap elteltével).

Abban az esetben, ha szemtanúi is voltak a balesetnek, lehetőségeinkhez mérten kérjük el az ő adataikat is, azokat jegyzőkönyveztessük, ha a rendőrség is a helyszínen tartózkodik, ugyanis a bizonyítási eljárásban indítványozható a tanúk meghallgatása is.

Összegezve sorainkat, nem lehet kellő hangsúlyt fektetni a bizonyítékok fontosságára, ha a felelősség kérdésében nincs egyezség a felek között. Amennyire csak lehet, őrizzük meg nyugalmunkat, és gondoljunk bele, a történtek később hogyan lesznek bizonyíthatók, így a fenti eszközöket hívjuk segítségül. Fényképezzünk, rögzítsük a tanúk adatait, vizsgáljuk meg, van-e a közelben térfigyelő kamera. A kár megtérülése érdekében pedig forduljunk a károkozó kötelező biztosítójához.