Ingatlanközvetítői szerződések

Egy ingatlanos ügynök egy fiatal párral tart megbeszélést.
Mire figyeljünk a megállapodás megkötésekor?

Gyakori megoldás, hogy idő- és energiamegtakarítási céllal értékesíteni kívánt ingatlanunk eladásához erre specializálódott irodák segítségét vesszük igénybe. Az alábbiakban három pontban foglaljuk össze, mire érdemes figyelnünk a szerződés megkötésekor.

1. Kizárólagossági kikötés?

Számos ingatlanközvetítő részéről elvárás, hogy kizárólag rajta keresztül keressünk vevőket, mely a versenyhelyzetre tekintettel érthető, ugyanakkor érdemes megvizsgálnunk, mennyiben korlátozza a szerződés ezen rendelkezése azt, hogy több közvetítő segítségét is igénybe vegyük. Figyeljünk arra is, hogy mit mond a szerződés az általunk egyéb fórumokon (internetes oldalakon, közösségi médiában) közzétett hirdetések lehetőségéről!

2. Határozott vagy határozatlan idő?

A közvetítők gyakran határozott idejű konstrukciókkal operálnak, de legalábbis a szerződéskötéstől számított meghatározott időpontig kizárják a felmondás lehetőségét. Ez azért nehezítheti meg a dolgunkat, mert ha valamilyen oknál fogva okafogyottá válna az ügylet, az egyoldalú megszüntetés egyfelől körülményesebb, másfelől sokszor fizetési kötelezettséget is von maga után. Érdemes átgondolnunk tehát, mennyi időtartamra kötelezzük el magunkat.

3. Mely esetekben jár a díj?

Az ingatlanirodák a legtöbb esetben arra vállalnak kötelezettséget, hogy hirdetik és az érdeklődőknek megmutatják az ingatlant, sikert azonban értelemszerűen nem garantálnak. Ez azt is jelenti, hogy olyan díj is kikötésre kerül, mely pusztán az eladásra való törekvésért jár, s ezen felül realizálódik a jutalék a sikeres értékesítésért. Fordítsunk kiemelt figyelmet arra, mit is tekint „sikernek” az adott megállapodás: csak az adásvételi szerződés tényleges megkötését, vagy esetleg már meghatározott szerződéskötési tárgyalások előre mozdítását, megszervezését is. Ez a pénztárcánk szempontjából korántsem mindegy! Az anyagiakat illetően természetesen az sem elhanyagolható körülmény, hogy milyen mértékű jutalék és mikor jár pontosan a közvetítőnek, melyet szintén fontos alaposan átgondolnunk.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!