Köthetünk-e ingatlan adásvételi szerződést videóhívással?

üzletember kávézik, és videóhívást folytat laptopon
Élénk időszakát éli a lakáspiac: nem csak a kereslet nagy, de a kínálat is egyre bővül. Mindez azzal jár, hogy mind eladóként, mind vevőként készenlétben kell állni, amennyiben nem akarunk elszalasztani egy jó lehetőséget. Többek között ne számoljunk azzal, hogy a kinézett ingatlan meglesz még hetek múlva is, amíg mi nyaralunk, illetve a vevő sem fogja kivárni a karácsonyi hazautazásunkat.

Bár sokak szemében felesleges kiadásnak tűnik az ingatlan (lakás/ház) adásvétel ügyvédi költsége, fontos hangsúlyozni, hogy az ügyvédnek nem csupán az „adásvétel” mappából átmentett sablon kinyomtatásáért és aláírásáért jár a munkadíj. Ő felel a legtöbbször még mindig életünk egyik legnagyobb értékű ügyletének biztonságáért. Ennek része a felek beazonosítása is, mely korábban csak személyesen vagy külföldön tartózkodó fél esetén bonyolult külképviseleti hitelesítések révén tudott lezajlani.

Nem közismert, de ma már lehetőség van arra is a hatályos jogszabályok révén, hogy elektronikus hírközlő hálózaton, azaz például Skype-on, Messengeren, Viberen vagy éppen WhatsAppon keresztül kössünk ingatlan adásvételi szerződést.

Ez a lehetőség abban az esetben áll nyitva, ha az ellenjegyző ügyvéd már korábban azonosította a távollévő felet. Egyszerűbb és költséghatékonyabb tehát ingatlan adásvétel tervezése esetén utazás előtt felkeresni ügyvédünket az azonosítás érdekében, mint tervezhetetlen időpontban hazautazni szerződéskötéshez. A korábban már azonosított félnek lehetősége van arra, hogy az okirat aláírása, illetve az okiraton szereplő aláírás sajátjaként való elismerése során videóhívással kössön szerződést. Az ellenjegyző ügyvéd számára a mozgóképet, valamint a hangot egyidejűleg továbbító és rögzítő eszköz igénybevételére van ilyen esetben szüksége, a rögzített felvételt pedig az ellenjegyzett okirattal együtt kell megőriznie.

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 4 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!