Ingatlan adásvétel és banki elvárások

Amikor elhatározzuk, hogy új ingatlant vásárolunk, legfontosabb kérdés nyilvánvalóan a megfelelő ingatlan megtalálása. Az álomlakás, álomház megtekintéséig sokan nem is foglalkoznak azzal a kérdéssel, hogy a szükséges hitelt melyik banktól veszik majd fel.

Pedig a pénzintézet kiválasztása több szempontból is fontos eleme a vásárlásnak. Szerencsés, ha a vevő rendelkezik olyan pénzügyi tudatossággal, amely arra ösztönzi, hogy a hosszú távra komoly elköteleződést jelentő hitel kiválasztásánál minden szempontot figyelembe vegyen.

Sok hitel közül lehet választani. Viszont nem mindegy, hogy állami támogatást is igénybe veszünk-e, mekkora igazolható jövedelmünk van, mekkora önerővel rendelkezünk, mekkora törlesztőrészletet tudunk és akarunk felvállalni.

Eltérő a bankok által nyújtott kedvezmények mibenléte is. Fontos kérdés a kamatperiódus kiválasztása. A kamatperiódus azt az időszakot fogja jelenteni, ami alatt nem változik a hitel kamata.

Ez azt jelenti, hogy amennyiben 10 éves kamatperiódussal veszünk fel hitelt, akkor a hitel kamata 10 évig akkor is fix marad, ha közben a gazdasági környezet annak emelését, vagy akár csökkentését indokolná. Rövidebb kamatperiódussal ugyan olcsóbb hitelhez juthatunk, de ezzel felvállaljuk annak a kockázatát is, hogy az adott kamatperiódus eltelte után emelkedik a törlesztőrészletünk. Ez ugyan a hosszabb kamatperiódusú hitelnél is lehetőség, csak sokkal ritkábban és egyben később következik be.

A hitel kiválasztásánál sürgető tényező lehet, hogy minden pénzintézet megköveteli, hogy az ingatlan adásvételi szerződés hogyan legyen megfogalmazva. Ennek megfelelően már az adásvételi szerződés megkötésekor tudnunk kell, hogy a hitelt melyik pénzintézet finanszírozza. Amennyiben a kiválasztott ingatlan kelendő, az időtényező kincset érhet.

Mindez azt jelenti, hogy már a konkrét ingatlan kiválasztása előtt kezdjük el a számunkra megfelelő pénzintézet és hitel kiválasztását. A pénzügyi feltételek alapos körbejárása és összehasonlítása mellett ne feledkezzünk meg a bank adásvételi szerződéssel kapcsolatos formai követelményeiről sem!

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!