Magyar rendszámmal Ausztriában

Sok honfitársunk a szomszédos országban végez tartós jelleggel munkát, melyhez a magyar rendszámú gépjárművüket használják. A kérdés, vajon jogszerű-e tartós jelleggel magyar rendszámmal közlekedni Ausztriában?

A választ elsődlegesen a bejelentett lakcímből kiindulva lehet megadni.

Ausztriában is használatos az állandó lakcím (Hauptwohnsitz) és az ideiglenes lakcím (Nebenwohnsitz) intézménye.

Abban az esetben, ha a külföldi állampolgár állandó lakcímmel tartózkodik Ausztriában, úgy egy hónap elteltével külföldi rendszámú gépjárművét forgalomba kell helyeznie Ausztriában.

Ideiglenes lakcím használat esetén a külföldi rendszám egy évig használható. Ezen időtartamot követően el kell hagynia az országot, s az újabb beutazástól számítva egy évig ismét használhatja a külföldi rendszámú gépjárművét. E célból menetlevélkönyv (Fahrtenbuch) használata ajánlott, a külföldön szerzett benzinszámlákat is ajánlott megőrizni az esetleges bizonyításhoz, javasolja a Magyarország Bécsi Nagykövetsége.

Megjegyzendő, hogy külföldi állampolgár kizárólag abban az esetben jelentkezhet be jogszerűen ideiglenes lakcímre, ha a bejelentkező életvitelének középpontja nem Ausztriában van.

Abban az esetben tehát, aki Ausztriában lakik és dolgozik, annak Hauptwohnsitz-re, azaz állandó lakcímre kell bejelentkeznie és rendelkeznie külföldi rendszámú gépjárműve Ausztriában történő forgalomba helyezéséről.

Az ismertetett kötelezettség nem teljesítése vagy megszegése esetén jogellenes rendszámhasználat okán bírság kiszabására kell számítani.