Horgászás a koronavírus járvány alatt

Hazánkban a koronavírus járvány miatt sajnos még mindig szükség van arra, hogy a kormány fenntartsa a kijárási korlátozás szabályait Budapesten. Mint azt bizonyára mostanra mindenki tudja, a járvány miatt bevezetett veszélyhelyzet ideje alatt a fővárosban a lakóhely, a tartózkodási hely, illetve a magánlakás elhagyására csak alapos indok miatt kerülhet sor. Felvetődhet hát a kérdés, hogy a sportcélú horgászat vajon minősülhet-e alapos indoknak, a tavasz beköszöntével hódolhatnak-e kedvenc sportjuknak a horgászok?

A kijárási korlátozásokról szóló kormányrendelet értelmében alapos indoknak minősül az egyéni szabadidős sporttevékenység végzése. A sporthorgászat szabadidős sporttevékenységnek minősül, így a kijárási korlátozások alatt lehetőség van ezen sportot űzni, viszont nem árt, ha indulás előtt tájékozódnak a horgászok pár dologról, illetve a horgászat alatt is célszerű betartani néhány egyszerűbb szabályt saját és mások egészségének megóvása érdekében.

Amennyiben hétvégén vagy munkaszüneti napon kíván valaki hódolni eme szenvedélyének, úgy mindig érdemes tájékozódni, hogy a kiszemelt tavat egyáltalán lesz-e lehetősége megközelíteni.

A helyi önkormányzatok ugyanis ezen napokra a kijárási korlátozásra vonatkozóan szigorúbb szabályokat is hozhatnak, mint amilyeneket a kormány rendeletében megállapított. Ennek értelmében elképzelhető akár az is, hogy bizonyos településekre csak az ott élőket engedik be. Ezen túlmenően akár annak is fennáll az elméleti lehetősége, hogy egyes tavak esetében az üzemeltető létszámkorlátozást vezet be. A Magyar Országos Horgász Szövetség (a továbbiakban: MOHOSZ) eljárásrendi tájékoztatójával összhangban javasoljuk, hogy részesítsék előnyben a közeli településeken, tömegközlekedés igénybevétele nélkül elérhető horgásztavakat. Szintén érdemes tájékozódni, hogy az adott helyszínen esetleg korábban általában üzemelő horgászbolt, iroda milyen nyitvatartással érhető el.

A MOHOSZ ajánlásával egyetértve felhívjuk a horgászok figyelmét arra, hogy a személygépkocsival horgászni indulók csak az ugyanazon háztartásban élőkkel utazzanak együtt, a vízparton a horgászhelyek tekintetében a nem ugyanazon háztartásban élők az 5 méteres távolságot minden irányban tartsák egymástól és a horgászat teljes időtartama alatt kerüljék a társas érintkezés megszokott formáit. Bár vidéken a kijárási korlátozások enyhítésére már sor került, ezen szabályokat egészségügyi szempontok miatt érdemes betartani mindenhol.

 A védőtávolság növelése érdekében – ahol erre lehetőség van – célszerű a csónakos horgászati módot választani. Amennyiben stégünket, horgászhelyünket mással vagy másokkal együtt béreljük, úgy lehetőség szerint egyeztessünk időpontot a horgásztárssal annak érdekében, hogy ne egyszerre kívánjunk az adott helyen horgászni.

Végezetül felhívjuk minden horgász figyelmét, hogy a halőr a kijárási korlátozás rendelkezéseinek megszegőit a rendőrhatóság felé feljelenteni köteles, a hétvégi, munkaszüneti napokra vonatkozó időszakra szóló önkormányzati korlátozások érvényesítésében közreműködni köteles, valamint a járványügyi előírások és korlátozások be nem tartása esetén a horgászat beszüntetését kezdeményezheti.