Három hiba, amit ne kövessen el vásárlóként!

Sajnos gyakran hallani olyan vitás esetekről, problémákról, melyek mélyére ásva kiderül: a kellemetlenség könnyedén elkerülhető lett volna egy kis odafigyeléssel. Felgyorsult életvitelünk nem kedvez az alapos körültekintésnek, így az alábbiakban összeszedtük azokat a körülményeket, amiket tapasztalataink szerint gyakran hagynak figyelmen kívül a vásárlók.

Ellenőrizetlen külföldi oldalak

A probléma: bizonyos árukat, termékeket sokkal kedvezőbb áron vásárolhatunk meg webshopban, mint személyesen az üzletben. Nem mindegy ugyanakkor, hogy milyen országban tartják fenn azt az online boltot, ahonnan vásárolni készülünk, hiszen ez is meghatározza, hogy milyen szabályok vonatkoznak a rendelés leszállításának esetleges elmaradására vagy a hibás termékek kiszállítására. Gyakori tévhit, hogy az online rendelésekre vonatkozó tizennégy napos elállási jog minden webes vásárlás esetén irányadó, pedig valójában hazai szabályról van szó, amit egy távol-keleti vagy tengeren túli áruháznak nem kötelessége biztosítani!

Javaslat: rendelés előtt mindig ellenőrizzük az adott oldalon elérhető szerződési feltételeket! Ebből kiderülnek a legfontosabb szabályok a teljesítéssel, esetleges visszatérítési lehetőséggel kapcsolatban. A rendelkezések kitérhetnek arra is, hogy melyik ország bíróságai előtt és jogszabályai szerint érvényesíthetők az esetleges igények.

Közvetített autóvásárlás előre aláírt papírokkal

A probléma: nem ritka, hogy a használt autókkal kereskedő cégek egy félig már kitöltött adásvételi szerződéssel várják a vevőket. Megbízást vagy meghatalmazást azonban nem feltétlenül tudnak felmutatni, ráadásul az aláírás már előzékenyen megelőlegező eladó gyakran külföldi. A probléma akkor válik igazán komollyá, amikor kiderül. És az ilyesmi sajnos meglehetősen gyakori a használt autók piacán , hogy a járműnek számos súlyos hibája, hiányossága van, amit nem, vagy csak a vételárat meghaladó ráfordítással lehetne orvosolni. Ilyenkor a pórul járt vevő hiába követeli kárainak megtérítését a kereskedőtől, hiszen papíron nem vele kötött szerződést.

Javaslat: amennyiben autókereskedőtől veszünk használt autót, az aláírás előtt győződjünk meg róla, hogy a cég háttere tisztázott! Ha az eladó részéről már aláírt dokumentumot tolnak elénk, azonnal fogjunk gyanút, kérjük el megtekintés céljából az értékesítésre vonatkozó megbízást vagy egyéb szerződést!

Ingyenes próbahónap utáni súlyos havidíjak

A probléma: népszerű alkalmazások vagy regisztrációhoz kötött csatornák gyakran ajánlanak harminc napos ingyenes lehetőséget a szolgáltatás kipróbálására. Általános feltételeik természetesen tartalmazzák, hogy lemondás hiányában a harmincadik napot követően fizetési kötelezettséggel járó verzió lép életbe. Azonban a legtöbben ezzel nem számolnak, és csak a második hónap végén észlelik a megnövekedett költségeket. Fontos, hogy a letöltéssel és telepítéssel elfogadjuk az általános feltételeket is, így nem hivatkozhatunk arra, hogy ezek ránk nem vonatkoznak.

Javaslat: a harminc nap lejárta előtt gondoskodjunk az időben történő lemondásról vagy a további szolgáltatás díjainak mértékéről, elkerülve ez által a kellemetlen meglepetéseket!

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 3 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!