Elektromos bicikli vagy segédmotoros kerékpár?

Egyre többen fedezik fel az elektromos kerékpárokat, és vannak, akik a hagyományos kétkerekű mellett teszik le a voksukat. Sok a bizonytalanság az elektromos motorral rendelkező rollerek, biciklik kapcsán: kell hozzá jogosítvány, vagy biztosítás? Hogy közlekedhet vele az ember? A főbb szabályokat járjuk körbe jelen bejegyzésünkben.

A KRESZ pontosan meghatározza, hogy mi tekintendő kerékpárnak, így minden kérdésnél elsősorban a jogszabályi definícióból kell kiindulni. Eszerint a kerékpár olyan, legalább kétkerekű jármű, amelyet emberi erő hajt, és ezt legfeljebb 300 W teljesítményű motor segíti. A kerékpáron a kerékpárt nem hajtó személy is szállítható erre alkalmas ülésen, a kerékpáron továbbá utánfutó vontatására alkalmas berendezés helyezhető el.

Nem győzzük hangsúlyozni, hogy a fenti meghatározás minden elemének meg kell valósulnia ahhoz, hogy kétséget kizáró módon kerékpárról beszéljünk. Így tehát látni kell, hogy azok a járművek, amelyen az emberi erővel való hajtásra szolgáló pedál nincs elhelyezve, így önálló hajtásra sem alkalmasak, nem tartoznak ebbe a kategóriába! Kerékpár esetében a motor kizárólag az emberi erővel való meghajtás segítségét szolgálhatja. Azonban amint a motor önállóan is hajtja a járművet, segédmotoros kerékpárnak minősül a jármű, amire eltérő szabályok vonatkoznak! Egyszerűen fogalmazva tehát: Ami gázadásra elindul, az nem kerékpár.

Ez alapján tehát, bár az elektromos rollerekre vonatkozóan egyáltalán nem egyértelmű a szabályozás, mivel az önmagában a gázkar meghúzásával elindul, nem tekinthető kerékpárnak. Így a KRESZ szigorú értelmezése és a rendőrség korábbi nyilatkozatai alapján is vezetői engedéllyel vezethető, és segédmotoros kerékpárnak minősül.

A KRESZ értelmében a segédmotoros kerékpár gépjárműnek minősül, amit így beépített erőgép hajt. Fontos tehát, hogy azok a járművek, amik a fentiek alapján nem kerékpárnak, hanem segédmotoros kerékpárnak tekintendők, csak bukósisakkal, vezetői engedéllyel és kötelező felelősségbiztosítással vezethetők.

Ezek fényében lényeges azt is fokozottan szem előtt tartani, hogy a KRESZ azon sokat vitatott szabálya, miszerint a kerékpárosra nem kell alkalmazni a szeszesital fogyasztásából származó alkohol jelenlétére vonatkozó korlátozásokat, ha a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban van, sajnos az elektromos rollerrel és motoros segédkerékpárnak minősülő járművel rendelkezőkre nem alkalmazható!