Gyorshajtásért kiszabott 30 ezres bírság – visszavonva

Nyugat-magyarországi motoros ügyfelünk nem értette, hogyan bírságolhatták meg egy dél-alföldi városban gyorshajtásért, mert állítja: sohasem járt az Alföldön kedvenc kétkerekűjével.

Ügyfelünket harmincezer forintra bírságolták egy dél-alföldi nagyvárosban, mert a rendőrség szerint a motorjával ott ő az 50 km/h-s sebességkorlátozás megszegésével, több mint 70 km/h-val hajtott. A traffipax által készített képeket megvizsgálva először azt tűnt fel jogászunknak, hogy ügyfelünk motorkerékpárja és a képeken szereplő jármű nem azonos, a hátsó kiképzésük egymástól eltér. A rendszám látszólag ügyfelünké volt, így kezdetben eljáró jogászunk azt feltételezte, hogy valaki a motorkerékpár egyedi azonosító jelével – forgalmi rendszámával – visszaél.

A rendkívül elmosódott, rossz minőségű felvételek behatóbb számítógépes vizsgálatával azonban világossá vált, hogy nem visszaélésről van szó, csupán ügyfelünk motorkerékpárjának és a szabálysértő motoros rendszámának utolsó karakterei egymáshoz közeli, hasonló írásképű, könnyedén felcserélhető betűkre végződnek.

A nyilvánosan elérhető Jármű Szolgáltatási Platformon ezután ellenőriztük feltevésünket, mely igaznak bizonyult, és a szabálysértő motoros legutóbbi műszaki vizsgáján készült fényképeket letöltve és fellebbezésünkhöz mellékelve bizonyítottuk az eljáró hatóságnak, hogy a traffipax felvételein kétséget kizáróan nem ügyfelünk motorkerékpárjának hátsó idoma és nem is az ő forgalmirendszáma szerepel. Sőt, ügyfelünk vétlenségének bizonyításaképp azt is hozzátettük, hogy ha nem ő, aki ki a szabálysértés általunk feltételezett elkövetője.

Fellebbezésünk eredményes volt, és a hatóság annak helyt adva ügyfelünket mentesítette a bírság megfizetésének kötelezettsége alól.