Gyermekek otthongondozási díja

Egy fiatal anyuka játszik a down-szindrómás gyerekével a nappaliban.
Emília élete egyik napról a másikra fenekestől felfordult. Ő egy ötéves kislány édesanyja, akit azzal szembesítettek, hogy gyermeke egy ritka betegség miatt hosszú hónapokra, akár félévre is szigorú otthoni ápolásra szorul. Egyedülálló szülőként, a megrendítő hír hallatán átfut a fejében a gondolat: mégis hogyan engedheti meg magának a munkából való kiesést, hiszen a számlák továbbra is jönnek, és enniük is kell, csak hogy a legfontosabbakat kiemelje. Jó barátnője tanácsára felkereste a kormányhivatalt, támogatás, ellátás iránt érdeklődve. Az ügyintéző az alábbiakat tanácsolta.

A gyermekek otthongondozási díjára (GYOD) jogosult az a vér szerinti vagy örökbefogadó szülő, aki tartós betegségből, vagy súlyos fogyatékosságából eredően önellátásra képtelen gyermekéről gondoskodik. Tartósan betegnek pedig akkor tekinthető a gyermek, ha az egészségi állapota szerint előreláthatóan három hónapnál hosszabb ideig betegápolásra vagy gondozásra szorul.

A GYOD iránti kérelmet az édesanya lakcíme szerint illetékes kerületi (járási) hivatalnál, települési önkormányzat polgármesteri hivatalánál vagy közös önkormányzati hivatalnál, valamint kormányablaknál lehet benyújtani. Az ellátás a gyermek korától függetlenül járhat, az összege pedig bruttó százezer forint. A kérelem nyomtatvány elérhető a kormányhivatalok honlapján, papír alapon pedig minden kerületi vagy járási hivatalnál, kormányablaknál és polgármesteri hivatalnál.

6 év alatti gyermek esetén a kérelemhez mellékelni kell a szakorvos (a magasabb összegű családi pótlékra jogosító igazolás kiállítására is jogosult) szakorvosi véleményét gyermek állapotáról, valamint az önellátási képesség mértékéről.

6 éven felüli gyermek esetében pedig a háziorvos vagy házi gyermekorvos igazolását kell csatolni a gyermek állapotát alátámasztandó, illetve az óvoda, iskola vezetőjének igazolását, mely jelzi az intézményben tartózkodás időtartamát.