Csalogató reklámok

A képen egy gyógyszeres doboz, kapszulák és mérőszalag látható.
Hová fordulhatunk, ha tisztességtelen kereskedelmi gyakorlattal találkozunk?

Korábban írtunk arról, mi a fogyasztóvédelmi hatóság álláspontja azon termékekkel kapcsolatban, melyet a vállalkozás tévedésből vagy technikai hiba folytán irreálisan alacsony áron hirdet meg, majd utóbb az eredeti árat kéri a fogyasztótól. Most azt tekintjük át, milyen egyéb problémás reklámokkal találkozhatunk az európai gyakorlat alapján.

Gyakori, hogy a rendkívül kedvezményes áron hirdetett repülőjegyek csak korlátozott számban állnak az eladó rendelkezésére, melyről a fogyasztó csak a rendeléskor értesül. Noha a gyakorlat alapján bizonyos számban (a reklámkampánytól függően) biztosíthatók akciós jegyek, a fogyasztóvédelmi hatóságok álláspontja szerint az eladónak meg kell jelölnie a hirdetésben, pontosan milyen mennyiségben nyújtja a kedvezményt, ennek elmaradása csalogató reklám, melynek eltávolítására is kötelezhető a hirdető.

Széles körben elterjedtek a gyógyhatást vagy esztétikai eredményt (fogyás, hajnövesztés) hirdető termékek. Arra, hogy mely termékek tekinthetők a közösségi jog szerint például gyógyhatású készítménynek, igen részletes szabályozás vonatkozik. Azonban az ezzel kapcsolatos igényérvényesítés jellemzően már nem áll meg a fogyasztóvédelem peren kívüli szintjénél, hanem peres útra tartozik, ugyanis a termékek hatásának megállapítása elsődlegesen szakkérdés.

Zömmel szintén fogyasztóvédelmi hatóságok előtt megoldható problémák merülnek fel abban az esetben, ha a vállalkozás azt a látszatot kelti, hogy valamilyen extra szolgáltatást nyújt a fogyasztónak a termékre (például egyéves jótállást), melyről utóbb kiderül, hogy a jogszabályok alapján az egyébként is megilletné a vásárlót. Ugyancsak fogyasztóvédelmi panasszal érdemes élni azon reklámok esetében, melyek korlátozott időre hirdetnek nagyértékű kedvezményt (például 50%-os engedmény egy termék árából, mely csak 24 óráig él), utóbb azonban a fogyasztó még hetekig találkozik ugyanezen akciós hirdetéssel.


Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!