Felmondás vagy közös megegyezés – Amikor gyorsan kell döntenünk

Egy fiatal nő egy tele dobozzal a kezében áll egy helyben. Távozik a munkahelyéről.
Sajnos egyre több munkavállaló számol be arról, hogy munkáltatója egy-egy munkahelyi incidens után vagy épp megromlott vezető-beosztott viszony okán gyakorlatilag azonnali választás elé állítja őt: aláírja a közös megegyezést vagy felmondást közölnek vele. Milyen szempontokat vegyünk figyelembe ilyen esetekben?

Határozott álláspontunk szerint a törvényben szabályozott kölcsönös együttműködés jegyében elvárható volna, hogy a munkáltató biztosítson némi gondolkodási időt. Sokat segít ilyen esetben, ha rendelkezésre bocsátja a közös megegyezés tervezetét, hogy annak részleteiről (akár jogi képviselő bevonásával) nyugodt körülmények közt tájékozódhassunk. Amikor azonban erre nincs lehetőségünk, érdemes végig gondolnunk az alábbiakat.

Mióta állunk munkaviszonyban?

Amennyiben már legalább három éve ugyanazon munkáltatónál tevékenykedünk, munkáltatói rendes felmondás esetén végkielégítésre válunk jogosulttá. Mivel közös megegyezés esetén nem kötelező a végkielégítés megfizetése, ettől könnyen eleshetünk, ugyanakkor munkáltatói hajlandóság esetén belefoglalhatjuk egy ennek megfelelő összegű juttatást megfizetését.

Van-e egyéb igényünk a munkáltatóval szemben?

A közös megegyezéssel történő megszüntetés esetén az irat általában azt tartalmazza, hogy a felek kölcsönösen elszámoltak egymással, a jogviszonyból eredően a másik féllel szemben további követelést nem támasztanak. Ez természetesen kizárólag a megszüntetés időpontjában már ismert követelésekre vonatkozik, de amennyiben fennáll például elmaradt munkabér, túlóradíj vagy egyéb költségtérítési igényünk, amiről a közös megegyezés nem szól, annak aláírásával elvághatjuk a sikeres igényérvényesítés útját.

Megtámadható a jognyilatkozat?

A munkáltató azonnali hatályú és rendes felmondása esetén egyaránt a munkavállaló bírósági úton keresettel kérheti ezen nyilatkozatok jogellenességének megállapítását. Természetesen vannak olyan kötelezettségszegések, melyek esetén az esetleges munkaügyi per kimenetele prognosztizálható, például, ha a járművezetőként dolgozó munkavállalót már több alkalommal kézben tartott mobiltelefonnal történő vezetésen kapták.

Érdemes tehát mérlegelnünk, hogy mennyiben tudnánk egy esetleges felmondási nyilatkozatot eredményesen megtámadni, arra vonatkozó érveinket bizonyítani a bíróság előtt. A közös megegyezés megtámadása ennél fogósabb kérdés, ugyanis meglehetősen nehéz a saját jognyilatkozatról bizonyítanunk, hogy ezt kényszer vagy éppen jogellenes fenyegetés vagy tévedés, megtévesztés hatása alatt tettük.

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!