Elkésett a CSOK?

Ügyfeleink vásároltak egy telket, amin új házat akartak felépíteni. Ezt a családi otthonteremtési kedvezmény igénybevételével szerették volna megvalósítani, amit hitelintézettől kell igényelni.

A vonatkozó jogszabály a családi otthonteremtési kedvezmény iránti kérelem előterjesztésére határidőt szab. Mivel kimondja, hogy a kérelmet új lakás vásárlása esetén az adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon belül, új lakás építése esetén a használatbavételi engedélyről szóló határozat kiállítását megelőzően kell benyújtani a hitelintézethez.

A bank a CSOK iránti kérelmet megtagadta. Arra hivatkoztak, hogy azt Ügyfeleink a telek megvásárlását szolgáló adásvételi szerződés megkötését követő 180 napon túl terjesztették elő.

Igen ám, de a jogszabályi rendelkezés értelmében az adásvételi szerződés megkötésétől számított 180 napos előterjesztési határidő kizárólag a már meglévő lakás vásárlásakor irányadó. Azonban, ha új lakás építéséről van szó, nem ez a határidő alkalmazandó. Ebben az esetben a kérelem mindaddig nem minősül elkésettnek, amíg a használatbavételi engedélyt ki nem állítja a hatóság.

Erről a jogértelmezésünkről írásban tájékoztattuk Ügyfelünket. Ő a Társaságunktól kapott új ismerettel felvértezve kifogást terjesztett elő a banknál. Ennek hatására a bank a döntését felülvizsgálta. Hibájukat elismerték, és Ügyfeleink kérelmét elfogadták, nem tekintette elkésettnek.