Elfagyott vízvezeték és a biztosítók szolgáltatása

A tél beálltával nem csak járműveinket, de lakóingatlanunkat is fel kell készíteni a hideg időre. A vízvezetékek és vízóra elfagyása nagyon sok kellemetlenséget és költséget tud okozni, ezért időben gondoljunk a megelőzésre.

Magyarországon a fagyhatár 0,8 méter mélység környékén van. Így a megelőzés első lépcsőfoka az, hogy már az építéskor, telepítéskor lehetőség szerinte ennél mélyebbre legyenek a csövek fektetve. A többi vezeték esetén a megfelelő szigeteléssel, fagycsap beépítésével előzhető meg azok elfagyása. Ne felejtsük, hogy a szigetelés hosszan fenntartó hideg idő esetén nem minden esetben nyújt megfelelő védelmet, így a temperálás nyújthat megoldást. Olyan helyeken, ahol a tél során nem használjuk a vizet, így nyaralóban, kerti csapnál, víztelenítsünk időben. A vízóra nagyon érzékeny és bőven a fagyhatár felett van, így itt a fedés, szigetelés különösen lényeges.

A megelőzés fontosságát azért sem lehet eleget hangsúlyozni, mert ha elmulasztjuk a szükséges kármegelőzési intézkedéseket, a baj beállta esetén a költségek is ránk fognak maradni. Ez alól csak abban az esetben mentesülünk, ha rendelkezünk olyan biztosítással, mely a fagykárra is kiterjed. Fő szabály szerint azonban önmagában ez sem elegendő.

A legtöbb lakásbiztosítás ugyan tartalmazza biztosítási eseményként a fagykárt. De számos esetben részletesen meg vannak jelölve azok a kárenyhítési kötelezettség részeként megjelölt intézkedések is, amelyeket a tulajdonosnak meg kell tennie, hogy a biztosító baj esetén fizessen. Mivel az elfagyott vezeték kiásása, javítása, az elfolyt víz mennyisége több százezer forintos kárt is okozhat, a megelőzés és a megfelelő biztosítás többszörösen megtérülhet!

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 11 napja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!