Drónhasználat új szabályai

2021. január 1-től hatályba lépnek a drónokra vonatkozó új szabályok, jelenleg a törvényjavaslat szavazás előtt áll.

Nagy változást jelent az eddigiekhez képest, hogy a 120 gramm feletti drónok lényegesen szigorúbb feltételek mellett használhatóak majd. A 120 gramm maximális felszálló tömeget el nem érő, adatrögzítő eszközzel fel nem szerelt pilóta nélküli légi jármű, amely a távoli pilótától 100 méternél nagyobb távolságra eltávolodni nem képes játékdrónnak minősül.

A 120 gramm feletti eszközök esetében az jogosult kezelésre, üzemeltetésre, illetve vezetésre, aki képzésben részesült, és eredményes vizsgát tett, vagy kiképzés alatt álló személy, akinek a tevékenysége a légi közlekedés biztonságát befolyásolhatja.

Törvényben rögzülnek a HungaroControl Zrt. által üzemeltetett, a pilóta nélküli légijárművek   használatát   támogató,  aktuális   légtér   információkat   és   egyéb   korlátozásokat tartalmazó   honlap   és   mobilalkalmazás   használatra   vonatkozó   alapvető   szabályok.   Néhány kivételtől   eltekintve   az   alkalmazás   használata   kötelező   lesz   a   pilóta   nélküli   légijárművek légtérhasználata során.

Drón használata előtt feltétlenül járjunk utána, hogy az adott drónra és ránk, mint pilótára milyen szabályok vonatkoznak!

Fontos korlátozások lépnek ugyanis életbe azzal kapcsolatban, hogy milyen drónnal lehet embertömeg fölé repülni, a talajtól számítva milyen magasságig repülhet az eszköz, illetve az eszköz szemmel tartására is.

Rendkívül fontos szabály, hogy magánlaksértés miatt lesz felelősségre vonható az, aki kamerával felszerelt légi járművével az érintettek hozzájárulása nélkül más lakásáról vagy az ott tartózkodókról felvételt készít. A miniszteri indoklás kifejti, hogy a személyiségi jogok elsődlegesen   és általánosan polgári jogi védelem alatt állnak,  de a súlyosabb jogsértések szabálysértési (pl. magánlaksértés, becsületsértés szabálysértési alakzata), míg a legsúlyosabb jogellenes magatartások (pl. személyes adattal visszaélés, tiltott adatszerzés) már büntetőjogi jogkövetkezményt vonnak maguk után.

A drónhasználat rendkívüli mértékben változtatta meg a személyes szférába hatoló lehetőségeket, így mind a drónok használói, mind a használat esetleges szenvedő alanyai részére fontos információ, hogy a törvény elfogadása esetén január 1. napjától lényegesen szigorúbb szabályok között folytatható a tevékenység.

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 8 napja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!