Csonttörés és az állami felelősségbiztosítás

Két gyerek játszik a játszótéren.
Fára mászás, bringázás, játszótér, vagy egy egyszerű ágyról való rosszul sikerült leszállás - vannak családok, akik a gyerkőcök felnövekedéséig rutinossá válnak a csonttörések terén. Az aggodalmon és fájdalmon túlmenően ilyen esetben kiadások is felmerülnek. Ilyen többek között a szülő táppénz miatti jövedelem-kiesése, a könnyített gipsz ára, illetve a kezelés további járulékos költségei.

Érdemes tehát tudni, hogy minden, Magyarország területén állandó lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár 3. életéve betöltésének napjától 18. életéve betöltésének napjáig baleset-biztosításban részesül.  

A fenti, állami balesetbiztosítás baleseti eredetű halál, maradandó egészségkárosodás, illetve csonttörés esetére is nyújt szolgáltatást. A biztosítási szolgáltatás iránti igényt 30 napon belül kell bejelenteni az előírt dokumentumok benyújtása révén. Az igénybejelentés a biztosító (jelenleg Generali) honlapján is könnyedén intézhető.

Fontos tudni, hogy a szolgáltatási összeget, vagyis azt az összeget, amit a biztosító a fenti események bekövetkezésekor fizet, jogszabály határozza meg. Ez baleseti halál esetén 200.000,- Ft, maradandó egészségkárosodás esetén 3-300.000,- Ft-ig terjedhet.

Csonttörés esetén a biztosító 3.000,- Ft összeget teljesít az alapbiztosítás esetén, ami éppen a könnyített gipsz ára. Számos esetben rendelkeznek azonban a háztartások olyan biztosításokkal, amelyek ennél magasabb összegű szolgáltatást nyújtanak. Így gyermekünk kéz- vagy lábtörése esetén gondoljuk végig, illetve ellenőrizzük, hogy lakásbiztosításunk, bankkártyához tartozó biztosításunk tartalmaz-e ilyen szolgáltatást, esetleg rendelkezünk-e olyan családi balesetbiztosítással, melyről akár már el is feledkeztünk. Az ilyen biztosítások jellemzően több tízezer forintos szolgáltatást nyújtanak csonttörés esetére, műtét szükségessége esetén pedig kórházi napi térítést, vagy külön műtéti szolgáltatást.

Odafigyeléssel tehát nem marad bent a biztosítónál az az összeg, amely ilyen esetekben jár. A törés által okozott ijedelmet, fájdalmat és a gipszes hétköznapok nehézségeit ugyan nem ellensúlyozza semmilyen pénzösszeg, de a kiadásokat mérsékelhetjük vele.

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!