Bírság és balesetveszély – Mivel jár az autó tetején maradt jég és hó?

Egy férfi az autó szélvédőjéről takarítja le a havat. A kép az autó belsejéből készült.
A napokban ismét intenzívebb havazás és éjszakai fagy vette kezdetét, ennek megfelelően a közúti közlekedés is akadozóbb, gyakoribbak a balesetek. Bizonyos problémák azonban a napi első indulás előtti elővigyázatossággal elkerülhetők.

Járművezetőként egyébként is kötelezettségünk lenne minden napi első elindulás előtt leellenőrizni a kormány- és fékberendezés megfelelő működését, a gumiabroncsok és fényjelzők állapotát ellenőrizni. Hányan tartjuk be a Kresz. idevágó rendelkezéseit? Zord idő esetén ugyanakkor a hó és jég letakarításától semmiképp sem tanácsos eltekintenünk – nézzük, miért!

Közúti ellenőrzés során, amennyiben az autónkon maradt hó balesetet nem eredményezett, a rendőr akár szabálysértési szankciót, így bírságot is alkalmazhat. Ennek mértékét természetesen több tényező is befolyásolhatja, de a minimális tétel ötezer forint.

Ennél minden szempontból súlyosabb a helyzet, ha az autónkon maradt hó vagy jég miatt közúti balesetet okozunk. A jármű tetején maradt jég másik járműre sodródása még az időjárási viszonyoknak megfelelő sebesség mellett is komoly károkat okozhat. Noha a felelősség bizonyítása nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé, egy, a sérült járműben tartózkodó utas tanúvallomásával és a másik gépkocsi rendszámának feljegyzésével már el lehet indulni a „jeges nyomon.”

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy amennyiben például nem megfelelően letakarított ablakok, visszapillantó tükrök miatt balesetet okozunk, ha a kárt biztosítónk meg is téríti, a pénztárcánk bizony kárát látja a bonus-malus besorolásunk megváltozásának, valamint a károkozói pótdíj felszámításának.