Bírság és balesetveszély – Mivel jár az autó tetején maradt jég és hó?

Egy férfi az autó szélvédőjéről takarítja le a havat. A kép az autó belsejéből készült.
A napokban ismét intenzívebb havazás és éjszakai fagy vette kezdetét, ennek megfelelően a közúti közlekedés is akadozóbb, gyakoribbak a balesetek. Bizonyos problémák azonban a napi első indulás előtti elővigyázatossággal elkerülhetők.

Járművezetőként egyébként is kötelezettségünk lenne minden napi első elindulás előtt leellenőrizni a kormány- és fékberendezés megfelelő működését, a gumiabroncsok és fényjelzők állapotát ellenőrizni. Hányan tartjuk be a Kresz. idevágó rendelkezéseit? Zord idő esetén ugyanakkor a hó és jég letakarításától semmiképp sem tanácsos eltekintenünk – nézzük, miért!

Közúti ellenőrzés során, amennyiben az autónkon maradt hó balesetet nem eredményezett, a rendőr akár szabálysértési szankciót, így bírságot is alkalmazhat. Ennek mértékét természetesen több tényező is befolyásolhatja, de a minimális tétel ötezer forint.

Ennél minden szempontból súlyosabb a helyzet, ha az autónkon maradt hó vagy jég miatt közúti balesetet okozunk. A jármű tetején maradt jég másik járműre sodródása még az időjárási viszonyoknak megfelelő sebesség mellett is komoly károkat okozhat. Noha a felelősség bizonyítása nem tartozik a legegyszerűbb folyamatok közé, egy, a sérült járműben tartózkodó utas tanúvallomásával és a másik gépkocsi rendszámának feljegyzésével már el lehet indulni a „jeges nyomon.”

Ne feledkezzünk meg arról sem, hogy amennyiben például nem megfelelően letakarított ablakok, visszapillantó tükrök miatt balesetet okozunk, ha a kárt biztosítónk meg is téríti, a pénztárcánk bizony kárát látja a bonus-malus besorolásunk megváltozásának, valamint a károkozói pótdíj felszámításának.

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 1 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!