Az internetes vásárlás titkai

Egy fehér billentyűzeten egy kék kis kosár van.

Annak, aki el szeretné kerülni a tömeget és a sorbanállást, az online vásárlás egy jó megoldás lehet. Ám nem árt odafigyelni annak buktatóira sem...

Ellenőrizzük a webáruházat!
Vásárlás előtt célszerű alaposabban körülnézni a honlapon, megnézni az áruház adatait. Külföldi székhelyű cég esetén egy esetleges hibás teljesítés során a felmerülő jogvita rendezése viszonylagos nehézségekbe ütközik, hiszen ilyen ekkor nem a magyar jogszabályok vonatkoznak ezen az ügyletekre. Sok kellemetlenségtől és bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat, ha kizárólag olyan online üzletben vásárolunk, amelyeknél a honlapon részletesen ismertetett tájékoztatás hozzáférhető és legyünk tisztában az elállási jog gyakorlásának részletes feltételeivel is.Hogyan tesztelhetjük a webshop megbízhatóságát?
Célszerű minden webáruházból először egy kisebb értékű terméket rendelni. Így meggyőződhetünk arról, hogy a kereskedő megfelelő minőségű terméket árusít-e, betartja-e a honlapon vállalt szállítási határidőt, kapunk-e számlát és magyar nyelvű használati-kezelési útmutatót.Milyen óvintézkedéseket célszerű tenni a termék megrendelése előtt?
Fontos, hogy a termék megrendelése előtt mindig törekedjünk a lehető legtöbb információ megszerzésére a kereskedőről és a vásárlás feltételeiről. Tehát mindig szánjunk elég időt a honlapon hozzáférhető általános szerződési feltételek elolvasására, hogy azok a későbbiekben ne érjenek minket a meglepetés erejével. Tanácsos, hogy a megrendelés elküldése előtt a honlapon közzétett vásárlási feltételeket mindig mentsük le és nyomtassuk ki. Így a későbbiekben is bizonyíthatjuk, hogy a vásárlás időpontjában milyen tartalommal volt hozzáférhető a tájékoztató a honlapon.Mire köteles a webáruház?
A magyar szabályozás értelmében a honlapján köteles megadni a cégnevét, székhelyét, tájékoztatást adni a felhasználási, szállítási, szerződési feltételekről, valamint az összes járulékos költségről, mint például a szállítási-, vagy postaköltségről, a fizetés és szállítás egyéb feltételeiről. Ezek elfogadása a sikeres vásárláshoz kötelező, a megrendelés során egyetlen "kattintással" nyilatkozik a vásárló arról, hogy megértette és elfogadta ezeket a feltételeket.
Ha nem olvassuk át de "kattintunk", akkor is elfogadjuk ezeket a feltételeket és ezáltal köteleznek minket – külföldi internetes oldalról történő vásárlás esetén is!Elállás joga
Interneten megkötött szerződéstől a termék átvételétől számított 8 napon belül jogszabályi felhatalmazás alapján egyoldalúan visszaléphetünk és a termék visszaküldése esetén követelhetjük a kereskedőtől az általunk kifizetett összeg visszatérítését. Az elállást nem kell indokolni, csak egy nyilatkozatot kell elküldeni, melyben leírjuk, hogy a szerződéstől elállunk. Fontos tudni, hogy a termék visszaküldésével és a nyilatkozat feladásával keletkező postaköltséget nekünk kell állnunk, azonban ezen felül egyéb költség nem terhel minket.Nem gyakorolható az elállás joga

  • a vevő kérésére, utasításai alapján előállított termék esetén
  • hang, vagy képfelvétel, illetve számítógépes szoftver esetén a csomag felbontása után
  • hírlap, folyóirat és időszaki lap megrendelésekor sem gyakorolható az elállás joga, de könyv online vásárlásakor igen!

Kellemes böngészést és nyugodt vásárlást kívánunk mindenkinek!