Amit a babaváró támogatásról tudni lehet

Egy fiatal pár a kanapén pihen. A nő terhes és boldogok.
Nagy port kavart a közelmúltban megjelent hír miszerint a fiatalok életkezdési támogatása keretében a fiatal házaspároknak lehetőségük nyílik 10 millió forintos kamatmentes kölcsön igénybevételére. A koncepcióval kapcsolatban számos ismeretlen részlet van, épp ezért fontos leszögezni, hogy pontos konkrétumokat a vonatkozó rendeletek ismeretében tudunk majd írni. Jelen cikkünkben röviden összefoglaltuk azokat az információkat, melyek eddig különböző nyilatkozatok, interjúk során napvilágot láttak a témával kapcsolatban.

Az eddig rendelkezésre álló információk szerint a 10 millió forintos kölcsön kamatmentes lesz, ami a gyakorlatban azt jelentheti, hogy 0%-os kamattal vehető igénybe. A legfrissebb törvényjavaslat szerint a „babaváró támogatással nyújtott kölcsön” elnevezést kapott hitel felvételére 2019. július 1-je és 2022. december 31-e között megkötött hitelszerződés alapján lesz lehetőség, mellyel kapcsolatban az állam készfizető kezesként jelenik meg.

Az állami kezességvállalás mértéke a babaváró támogatással nyújtott kölcsön tőkeösszegének és az erre felszámított ügyleti kamatnak a 100%-a. A javaslat szerint a babaváró támogatással nyújtott kölcsön biztosítékaként az állami készfizető kezességvállaláson túl a hitelintézet további biztosíték előírására nem jogosult, vagyis nem kérheti fedezetként például ingatlan bevonását. Az állami kezességvállalás részleteinek meghatározására vonatkozóan pedig felhatalmazást kapott a Kormány, hogy rendeletben részletezze a kereteket, így jelenleg ennek kibocsátására várunk.

A programmal kapcsolatos nyilatkozatok alapján alapvetően arra lehet következtetni, hogy szabad felhasználású lesz a hitel, ami azt jelenti, hogy az ingatlanvásárláson kívül a családalapításhoz szükséges egyéb beruházásokra is igénybe vehető lesz. Ezen kívül vissza nem térítendő támogatássá válhat a kamatmentes hitel, ugyanis az első gyermek megszületésekor 3 évre felfüggesztik a törlesztést, míg a második gyermek érkezésekor a fennálló hiteltartozás 30%-át, a harmadik gyermek érkezésekor pedig a 100%-át elengedik.

Ahhoz azonban, hogy kamatmentes legyen a hitel 5 éven belül kell gyermeket szülni. A hitel felvételére a 18-40 éves kor közötti nők lesznek jogosultak, amennyiben rendelkeznek legalább 3 év munkaviszonnyal, vagy felsőoktatási jogviszonyban töltött idővel. Továbbá fontos, hogy legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie.

A hitelt a kereskedelmi bankok fogják nyújtani és hitelbírálat kell hozzá, amely azonban csak formális hitelbírálat lesz, amelynek során csak azt vizsgálják, hogy az igénylők eleget tesznek-e a jogszabályi feltételeknek.