Álláskeresési járadék

A legfrissebb adatok szerint hazánkban a COVID-19 járvány miatt körülbelül 330 ezer ember maradt ideiglenesen vagy tartósan állás nélkül. Számukra a jelenlegi cikkben azzal igyekszünk a segítségükre lenni, hogy összefoglaljuk, hogy miként és kik tarthatnak álláskeresési járadékra igényt.

Ez a jogosultság sajnos nem mindenki számára adott. Ugyanis az álláskeresési járadéknak meghatározott, jogszabályban lefektetett feltételei vannak.

A törvény rendelkezése alapján az álláskeresési járadékot az igényelheti, aki álláskereső és azt ezt megelőző három éven belül legalább 360 nap jogosultsági idővel rendelkezik (például munkaviszonya állt fenn), és munkát akar vállalni, de önálló álláskeresése nm vezetett eredményre, és számára a foglalkoztatási hivatal sem tud megfelelő munkahelyet biztosítani.

Akik most veszítették el az állásukat, számukra az első lépés mindenképp az, hogy regisztráljanak a foglalkoztatási hivatal honlapján, mely a következő: (https://nfsz.munka.hu/cikk/78/Ki_jogosult_allaskeresesi_jaradekrakülső).

A lakóhely, illetve tartózkodási hely szerint illetékes hivatallal javasolt a kapcsolatot felvenni. Ez sok esetben előre egyeztetett időpontban és személy ügyintézés módján lehetséges megtenni.  Ugyanakkor a vészhelyzetre tekintettel lehetőség van arra, hogy a regisztrációt a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat honlapján keresztül tegyük meg. Ezt követően, akár – aki ilyen hozzáféréssel rendelkezik – ügyfélkapun, vagy elektronikus ügyintézési módon tarható a továbbiakban a kapcsolat a hatósággal.

A regisztráció alkalmával érdemes összegyűjteni azokat az iratokat, melyekre a hatóságnak szükséges van. Ezek részben a jogviszony megszüntetésekor kiadott „kilépő iratok”, valamint OEP igazolvány (társadalombiztosítási kártya), egyszerű munkaszerződés, illetve minden olyan okirat, mellyel igazolható a jogviszony fennállása. A szükséges dokumentumok részletes felsorolása szintén megtalálható a hivatal honlapján is.

Az álláskeresési járadék legfeljebb a kérelem előterjesztésének napjával folyósítható. A folyósítás időtartama pedig maximum 90 nap. Tehát, az álláskeresési járadék mindösszesen egy időszakos megoldást jelenthet az érintettek számára, ami viszont a jelen helyzetben minimális segítséget jelenthet az érintettek számára.