Adókedvezményre jogosító betegségek

Sajnos sokan élnek olyan betegséggel, ami a hétköznapokra, életminőségre kihatással van. Ezek közül nagyon sok adókedvezmény igénybevételére jogosít.

Az összevont adóalap adóját csökkenti a súlyosan fogyatékos magánszemélynél az erről szóló igazolás, határozat alapján a fogyatékos állapot kezdő napjának hónapjától ezen állapot fennállása idején havonta az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékának megfelelő összeg.

Súlyosan fogyatékos személynek azt kell tekinteni, aki az adókedvezményre jogosító betegségekről szóló kormányrendeletben említett betegségben szenved, továbbá, aki rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesül. Az említett jogszabály szerint adókedvezményre jogosító betegségek egyike pl. az endometriózis is. De a szívritmuszavar, a szívelégtelenség egyes esetei, de a laktózintolerancia is ide tartozik. A betegség beazonosítása BNO kód alapján lehetséges az orvosi diagnózis szerint.

A betegség, illetve fogyatékosság megállapítására és az állapot végleges vagy átmeneti jellegének meghatározására szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa jogosult, vagy a kedvezmény a fogyatékossági támogatást megállapító határozattal is igénybe vehető.

Az ideiglenes igazolást évente kell kiállítani a betegségről, illetve fogyatékosságról, de ha a fogyatékosság végleges, a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, vagy a beteg választott háziorvosa végleges igazolást állít ki.

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 1 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!