A kerékpár kötelező tartozékai

Egy fiatal férfi áll a biciklijével éppen.
Szerencsére akár hobbi, akár rendszeres közlekedés miatt, egyre többen használnak mind a Fővárosban, mind vidéken kerékpárt. Ennek ellenére a kerékpárok felszereltsége sokszor több sebből vérzik, melynek nemcsak a közlekedési biztonság szempontjában van jelentősége, hanem könnyen bírság is lehet a vége. Szóval, melyek a kerékpár kötelező tartozékai? Ezekről adunk most számot!

Ha valaki a kerékpárt közlekedésre használja, és ezzel szeretne a közúton részt venni, akkor az alábbi alkatrészekkel teheti ezt meg. Ezt jogszabály rögzíti, így eléggé konkrét felsorolásról van szó.

Alapvető követelmény, hogy jól kezelhető kormánnyal, valamint egymástól függetlenül működtethető fékkel rendelkezzen a kerékpár. A féknek alkalmasnak kell lennie arra, hogy mind az első, mind pedig a hátsó kereket megfogja, nemcsak a száraz, hanem a nedves, esős időben is.

Kötelező tartozék továbbá a csengő, valamint a lámpa. Ez utóbbi esetben az első lámpának fehér, vagy és ez nem vicc: kadmiumsárga (!) fényt kell nyújtania, oly módon, hogy az tiszta időben legalább 150 méterről is látható legyen. A hátsó lámpa kapcsán a piros fény az irányadó, és ennek is 150 méteres távolságról kell láthatónak lennie. A lámpák kapcsán a jogszabály engedékeny, ugyanis lehetővé teszi azt, hogy ezek a kerékpárosra legyenek rögzítve.

További követelmény, hogy elől egy fehér, hátul pedig egy vagy két darab piros színű, szimmetrikusan elhelyezett, nem háromszög alakú fényvisszaverővel kell rendelkezni. Ezeken felül pedig előírás az is, hogy a legalább az első keréken 2 db, borostyánszínű, mindkét oldalról látható küllőprizmával szereljük fel a kerékpárunkat.

Ezek tehát a kötelező tartozékok, melyek hiányában a kerékpárral nem lehetne részt venni a közúti forgalomban.