A házastársak névviselésének szabályai

A vőlegény gyűrűt húz a menyasszony ujjra, akinek egy csokor van a kezében.

A nyár elhozza számunkra a meleget, a nyaralást és sokak számára a házasságot, hiszen ez az évszak a főszezonja az esküvőknek. Ennek kapcsán sok párban felmerül, hogyan viseljék nevüket miután összekötötték életüket. Jelen cikk célja a lehetséges változatok áttekintése. 

A 2013. évi V. Polgári Törvénykönyv az alábbiak szerint rendelkezik:

4:27. § (1) A feleség a házasságkötés után, választása szerint viseli

a) a születési nevét vagy a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét;

b) a férje teljes nevét a házasságra utaló toldással, amelyhez hozzákapcsolhatja a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét;

c) a férje családi nevét a házasságra utaló toldással és ehhez a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét hozzákapcsolja; vagy

d) a férje családi nevét, hozzákapcsolva saját utónevét.

(2) A férj a házasságkötés után, választása szerint viseli

a) a születési nevét vagy a házasságkötés előtt közvetlenül viselt nevét; vagy

b) a felesége családi nevét, hozzákapcsolva saját utónevét.

(3) A férj, illetve a feleség a házasságkötés után házassági névként kettőjük családi nevét is összekapcsolhatja, hozzáfűzve a saját utónevét. Az összekapcsolt házassági név családi nevekből képzett része legfeljebb kéttagú lehet.

A fentiek alapján látható, hogy a jog nemcsak a nőknek, hanem a férfiaknak is biztosítja a választás lehetőségét. A törvény előírása alapján a házasuló felek szabadon választhatják meg a viselni kívánt név formáját, megegyezés hiányában azonban mindkét félnek a házasságkötést megelőzően viselt nevet kell megtartania. Fontos kikötés továbbá, hogy csak az egyik házasuló veheti fel, a másik fél családi nevét, kivéve, ha az összekapcsolt házassági nevet választják.

A házasság megszűnése vagy érvénytelenségének megállapítása után a volt házastársak a házasság fennállása alatt viselt nevet viselik tovább. Ha ettől valamelyikük el kíván térni, a házasság felbontása vagy érvénytelenségének megállapítása után az anyakönyvvezetőnek bejelentheti. Ebben az esetben sem viselheti a volt feleség a volt férje nevét a házasságra utaló toldással, ha azt a házasság fennállása alatt nem viselte. Újabb házasságkötés esetén a felek tovább viselhetik a korábbi házasság fennállása alatt viselt nevet, azzal az eltéréssel, hogy a nő a volt férje nevét a házasságra utaló toldással tovább nem viselheti.

A jogi szabályozás a névviselés sokféleségét biztosítja, ugyanakkor érdemes a viselendő név megválasztása során körültekintően eljárni és figyelembe venni a leendő gyermekek tervezett nevét.