A békés gyülekezés joga

Tüntetés alatt a rendőrök a korlátnak támaszkodnak.
Alaptörvényünk XV. cikke értelmében mindenkinek joga van a békés gyülekezéshez, melyre az elmúlt időszak közéleti eseményeinek nyomán számos alkalommal láthattuk példáját. Milyen előírások megtartása tette lehetővé polgártársaink számára mindezt?

A gyülekezési jogról szóló, 2018-ban elfogadott törvény már csupán két személy (!) közügyekkel kapcsolatos véleménynyilvánítási célú nyilvános összejövetelét is gyűlésnek minősíti. Főszabály szerint bizonyos kivételektől eltekintve a gyülekezési jog gyakorlásához sem előzetes engedély, sem bejelentés nem szükséges. Az egyre népszerűbb flashmobok (“villámcsődületek”) okán ez a szabályozás kétségtelenül kedvező és haladó szellemű is lehetne.

Az egyik kivételt ugyanakkor éppen a közterületen szervezendő gyűlések jelentik, s nyilvánvalóan leggyakrabban ilyen megmozdulásokra kerül sor. Ezt legfeljebb három hónappal a gyűlés megtartása előtt, és legalább az azon való részvételre történő felhívást megelőző negyvennyolc órával korábban a szervezőnek kötelessége bejelentenie a Budapesti Rendőr-főkapitányság felé. A közrendet, közbiztonságot, illetőleg más személyek jogait és szabadságát szükségtelenül, aránytalanul veszélyeztető vagy éppen korlátozó gyűlések megtartása betiltható, ennek elbírálására elsődlegesen a bejelentést követő egyeztetési eljárás hivatott.

Ne feledkezzünk meg arról, hogy a gyülekezési jog gyakorlása során okozott kárért a résztvevő és a gyűlés szervezője egyetemlegesen felelős, fontos tehát megtartani a tüntetések, megmozdulások békés jellegét.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!