Ügyfélbeszámolók

Halálos baleset gondatlanság miatt?!

Ügyfelünk férje élet és balesetbiztosítási szerződést kötött, majd sajnálatos módon közlekedési baleset következtében életét vesztette. A biztosító a 3.000.000,- Ft biztosítási összeg kifizetését megtagadta Ügyfelünk számára. 

A teljes történet

Esettanulmányok

Totál-kár, hogy a biztosító nem fizet!

Ügyfelünk járművével egy vidéki útszakaszon kátyúba hajtott, amelynek következtében a jobb oldali első kerékabroncs kiszakadt, a hátsó pedig olyan mértékben sérült, hogy az a biztonságos közlekedésre alkalmatlanná vált.

A teljes történet


Szabálytalan várakozás

2017. december 22.

Nincs még egy olyan városi szolgáltatás Budapesten, amely gyakoriságát és formáját illetően annyi vitára adna okot, mint a parkolásra vonatkozó szabályok alkalmazása. Ebben a cikkben a kerületi parkolási társaságok olyan bírságolási gyakorlatára hívjuk fel a figyelmet, amely jogilag aggályos és vitatható ugyan, a vita rendezése azonban aránytalan idő- és költségráfordítást igényel az autóstól.

A hatályos fővárosi szintű parkolási jogszabály meghatározza azokat az eseteket, mikor minősül szabályszerűnek a járművel történő várakozás a fizető várakozási övezetekben. Lakossági várakozási hozzájárulás - kérelemre - annak a lakosnak adható, akinek állandó lakóhelye a várakozási övezet területén van, az általa megjelölt személygépkocsira, motorkerékpárra, kisteher gépjárműre vagy céges járműre.

A lakossági várakozási hozzájárulás kiadásának feltételei a költségtérítés megfizetése, a várakozási díj megfizetése, a gépjárműadó megfizetésének vagy az adómentesség igazolása. Azt is rögzíti a vonatkozó közgyűlési rendelet, hogy lakásonként legfeljebb 2 darab lakossági várakozási hozzájárulás adható ki.

Látható tehát, hogy a gépjárműadó megfizetése a várakozási hozzájárulás kiadásának a feltétele. A probléma abból adódik, hogy a várakozási hozzájárulás egész évre vonatkozik, míg a gépjárműadót sokan két részletben fizetik meg, az önkormányzat által kiállított csekk és fizetési felhívás alapján. Ha a második befizetéssel az autós bármely okból késedelembe esik, vagy a befizetés elmarad, netán rossz számlaszámra történik vagy nem megfelelő közleménnyel, akkor az érintett könnyen parkolási pótdíjakkal szembesülhet a lakóhelyén, ott, ahol egyébként a lakossági várakozási hozzájárulás érvényes. A kerületi önkormányzatok akként értelmezik a fővárosi közgyűlés rendeletét, hogy a lakossági várakozási hozzájárulás érvényessége a gépjárműadó rendezettségéhez köthető. Jóllehet, ilyen rendelkezés nem található az említett rendeletben. A kerületek ezen gyakorlata jogilag kifogásolható.

Sokan értetlenül fogadják a pótdíj értesítés(eke)t, mivel a lakóhelyük szerinti kerületben a megszokott módon parkoltak. Mire az autós rájön, hogy miért kapja a pótdíjat, addigra többet is begyűjthet a parkolási társaság szorgalmas alkalmazottaitól. Érdemes tehát a gépjárműadó vonatkozásában emiatt is fokozott figyelmet fordítani arra, hogy annak megfizetésére határidőben kerüljön sor. 


dr. Vágány Tamás

Kategóriák: Közlekedés

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. december 22., (32 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép