Ügyfélbeszámolók

Lakásvásárlás - problémás kötbérfizetés

Csabai Zsuzsanna és párja, Bitvai Csaba

Az általunk kalkulált összeg 980 ezer Ft volt, a kivitelező azonban nem volt hajlandó 400 ezer Ft-nál többet fizetni, s ügyvédhez fordultak. Vettünk egy 5 lakásos társasházban egy lakást. 

A teljes történet


Mi a különbség a készenlét és ügyelet között?

2017. március 3.

Jelen cikkünk célja annak bemutatása, hogy milyen szabályozás vonatkozik a készenlétben, illetve az ügyeletben dolgozó munkavállalók foglalkoztatására.

A Munka Törvénykönyve alapján a munkavállaló a beosztás szerinti napi munkaidején kívüli rendelkezésre állásra kötelezhető. Négy órát meghaladó tartamú rendelkezésre állás a társadalmi közszükségletet kielégítő szolgáltatás folyamatos biztosítása, baleset, elemi csapás, súlyos kár, az egészséget vagy a környezetet fenyegető veszély megelőzése, elhárítása, továbbá a technológia biztonságos, rendeltetésszerű alkalmazásának fenntartása érdekében rendelhető el.

A munkavállaló a rendelkezésre állás tartama alatt köteles munkára képes állapotát megőrizni és a munkáltató utasítása szerint munkát végezni. A munkáltató a munkavállaló számára meghatározhatja a rendelkezésre állás helyét, ezt nevezzük ügyeletnek. Ilyen lehet például az egészségügyi ellátásban dolgozók részére elrendelt ügyelet.

 

Egyéb esetben a tartózkodási helyét a munkavállaló határozza meg oly módon, hogy a munkáltató utasítása esetén haladéktalanul rendelkezésre álljon, ebben az esetben beszélünk készenlétről. A rendelkezésre állás tartamát legalább egy héttel korábban, egy hónapra előre közölni kell. Készenlét elrendelése estén a munkáltató a munkavállalót a beosztás szerinti napi munkaidején kívül rendelkezésre állásra kötelezi és ez idő alatt a munkavállaló akár az otthonában is tartózkodhat. Fontos, hogy a készenlét nem azonos a készenléti jellegű munkakörrel, ez utóbbi esetben ugyanis a munkavállaló folyamatosan munkát végez, annak azonban intenzitása az általánoshoz képest számottevően alacsonyabb igénybevétellel jár, valamint a munkavállaló a munkaköri feladatai jellege miatt a rendes munkaideje legalább egyharmadában munkavégzés nélkül áll a munkáltató rendelkezésére.

 

A törvény alapján az ügyelet tartama nem haladhatja meg a huszonnégy órát, amelybe az ügyelet megkezdésének napjára beosztott rendes vagy elrendelt rendkívüli munkaidő tartamát is be kell számítani. A készenléttel kapcsolatban pedig úgy fogalmaz a jogszabály, hogy havi tartama a százhatvannyolc órát nem haladhatja meg, amelyet munkaidőkeret alkalmazása esetén átlagban kell figyelembe venni. Előírás továbbá, hogy a munkavállaló számára készenlét a heti pihenőnap (heti pihenőidő) tartamára havonta legfeljebb négy alkalommal rendelhető el. Fontos, hogy amennyiben a munkáltató ügyeletet, vagy készenlétet rendel el, bérpótlékot köteles fizetni, melynek összege ügyelet esetén negyven százalék, készenlét esetén húsz százalék. 


dr. Fekete Klaudia

Kategóriák: Munkajog - Munkaszerződés, Munkajog

Címkék: munkajog, munka törvénykönyve, ügyelet, készenlét

Vissza

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: 2017. március 3., (26 napja).

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép