Ügyfélbeszámolók

Elveszett a csomagom. Ki téríti meg a káromat?

Ügyfelünk a DPD futárszolgálatnak átadott egy csomagot 2016. év decemberében, amely sajnos elveszett, így nem került kézbesítésre a címzettnek.

A teljes történet

Esettanulmányok

Repülő tárgy

Ügyfelünk gyanútlanul autózott egy alsóbbrendű úton, amikor is az előtte haladó teherautó felől hirtelen valamilyen nagyobb tárgy repült felé és behorpasztotta a jármű motorháztetőjét, valamint megrepesztette a szélvédőt. 

A teljes történet


Követelhető kamatos kamat diákhitelünk után?

2015. április 24.

Napjainkban a felsőoktatással kapcsolatosan számtalan költség merülhet fel. A hallgatóknak számolniuk kell az esetleges tandíjjal, a lakhatási költségekkel, az utazás költségeivel a megélhetéshez kapcsolódóan felmerülő kiadásokról nem is beszélve. A fenti probléma áthidalása érdekében a tanulók sok esetben veszik igénybe a diákhitel nyújtotta lehetőségeket, ami -  bár az aktuális gondok megoldásában segítségükre lehet, azonban előfordulhat, hogy a hitelösszeg törlesztés során a felmerülő kamatok csak fokozzák a hallgatókat érintő anyagi terheket. A hasonló típusú esetekben joggal merülhet fel a kérdés: lehet-e diákhitel után kamatos kamatot felszámítani?

Bár a diákhitel igénylésére a legtöbb esetben mindössze egy hiteligénylő lap kitöltése, valamint a szükséges dokumentáció csatolása útján kerül sor, fontos azonban tudnunk, hogy a létrejövő szerződés vonatkozásában a Diákhitel Központ által alkalmazott üzletszabályzat is tartalmaz általános jellegű előírásokat.

A fent megnevezett üzletszabályzat rendelkezik többek között a hitelösszeg visszafizetésének módjáról és lehetőségeiről, illetve a hitel vonatkozásában felmerült kamatszámítás feltételeiről is.

A Diákhitel Központ által alkalmazott jelenleg hatályos Üzletszabályzat a kamatszámítás tekintetében kimondja, hogy a napi kamat összegét az alábbi képlet alapján kell kiszámítani:

 

napi kamat = aktuális tőketartozás x kamatláb / 365


Fontos rendelkezésként rögzíti azonban az adott dokumentum, hogy a tőke részét nem csak a folyósított hitelösszeg képezheti, hanem az esetlegesen tőkésített kamat is ezen kategóriába tartozhat az alábbi feltételek szerint:

A tárgyévben meg nem fizetett kamat tőkésítésére évente, december 31-ei értéknappal kerül sor, azaz a fennálló tőketartozás évente egy alkalommal - nem pedig naponta - kerül összesítésre.
A tőkésítésre kerülő kamatösszeg mértékét úgynevezett napi kamatszámítás útján állapítják meg, amelynek során a napi kamat úgy kerül kiszámításra, hogy az adott napon fennálló befizetésekkel módosított tőketartozás állományra (azaz az aktuális tőketartozásra) számítják ki az egy napra vetített kamat összegét.


A fenti előírások alapján tehát sajnálatos módon előfordulhat, hogy felvett diákhitelünk tekintetében kamatos kamat kerül felszámításra, így egy hasonló típusú szerződés aláírásakor ezen esethetőség felmerülésének lehetőségét is érdemes figyelembe vennünk.


dr. Csapó Szandra

Kategóriák: Oktatás - Iskolakezdés

Címkék: diákhitel, kamatos kamat, hiteltörlesztés

Tovább az Hírlevél oldalra

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen visszahívást!

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!Hírlevél

Havonta friss hírek, hasznos információk a jog és a jogvédelem világából - nem csak ügyfeleinknek.
Önt is érdekli?

Feliratkozás

06-1/486-3600

E-mail: info@das.hu

Ügyféltér

belép