Zöld rendszámmal sem ingyenes a parkolás mindenhol

Ádám már évek óta vezeti zöld rendszámos Toyota Priusát, amit ezen időszak alatt rendkívül megkedvelt. Mivel igen sokat jár Budapest belvárosában, illetve rendszeresen is parkol a belső kerületekben, gépjárműve kiválasztásakor fontos szempont volt számára, hogy a zöld rendszámos gépjárművekkel való parkolásért a fővárosban nem kell fizetni.

Ádámnak egy őszi napon teendője akadt a XI. kerületben, az Alíz utca környékén. Az utcába történő behajtáskor ugyan észlelte Ádám, hogy az utca parkolóövezetnek minősül, ám úgy vélte, hogy mivel környezetkímélő, így zöld alapszínű rendszámos autóval van, az utcán történő parkoláskor nem kell várakozási díjat fizetnie, parkolójegyet váltania. Ádám igencsak meglepődött, amikor visszaért gépjárművéhez. Ugyanis a szélvédőjén ott virított a sokunk által jól ismert piros színű csomag, benne pedig egy parkolási pótdíj megfizetésére vonatkozó fizetési felszólítás.

Az Alíz utca és környéke minden kétséget kizáróan becsapós lehet azok számára, akik zöld rendszámos autóval járnak.

Első ránézésre egy szokásos utcának néz ki, ahol ugyanazok a szabályok érvényesek a parkolásra, mint sok más helyen a városban. Az utca elején azonban kihelyezésre került egy tábla, mely tájékoztatást ad arról, hogy az adott útszakasz magánparkolónak minősül, ott csak a parkolóautomatából megváltott jeggyel vagy az üzemeltető cég által kiadott bérlettel lehetséges. Az üzemeltető pedig úgy döntött, hogy a jegy megvásárlása alól nem mentesíti a zöld rendszámos gépjárműveket sem.

A furcsa helyzet úgy állhatott elő, hogy egy építési beruházás alkalmával az adott utca gyakorlatilag magánkézbe került és azon egy úgynevezett közforgalom elől el nem zárt magánparkolót alakítottak ki. Ezzel az utca szinte ugyan olyan privát parkolónak minősül, mint bármely más, cégek vagy egyéni vállalkozók kezében lévő magánparkolók szerte a városban.

Ezen parkolók esetében pedig maga az üzemeltető az, aki megszabja, hogy milyen kategóriájú gépjárművel, milyen összegű várakozási díjért lehet parkolni. Az Alíz utcai parkoló esetében pedig az üzemeltetőnek sajnos ugyanúgy kell fizetnie a zöld rendszámtáblával felszerelt gépjárművek parkolása után, mint a hagyományos rendszámtáblával ellátott autók után.

Javasoljuk mindenkinek, hogy fokozott körültekintéssel járjanak el azok a gépjármű tulajdonosok is a parkolás során, akik zöld rendszámos autóval rendelkeznek. Amennyiben ismeretlen környéken vagyunk kénytelenek parkolni, úgy sose a rutin, hanem a figyelmesség vezessen minket annak érdekében, hogy biztosan elkerüljük a pótdíj megfizetését.