Korlátozás vagy tilalom? Szigorodtak a járványügyi intézkedések

A határátlépés új szabályai
A koronavírus világszerte tovább szedi áldozatait, a sajtó hetek óta hangos az Európa-szerte meghozott rendkívüli szabályoktól. A november hazánkban is elhozta az újabb szigorításokat, azonban a megfogalmazás helyenként zavarba hozza a jogkövetésre törekvő állampolgárokat. Az alábbiakban igyekszünk tisztázni a legfontosabb kérdéseket.

Tilalmak – a rendelet értelmezésében

A hatályba lépett legújabb kormányrendelet általános jelleggel „kijárási tilalomról” ír este nyolc órától reggel öt óráig. A jogszabályi megfogalmazás tehát egyértelműen tilalomról ír, mégis biztosít bizonyos mentesülési lehetőségeket (a későbbiekben erre még kitérünk). Tilalmazott továbbá minden közterületi csoportosulás, kivételt csak a professzionális sportolók edzése jelent. A rendezvények ugyancsak korlátozott keretek közt zajlanak majd: a temetéseken és esküvőkön létszámkorlát érvényesül, a sporteseményeken közönség nem lehet jelen. A rendelet a fentiek vonatkozásában tehát tilalomról beszél, ugyanakkor bizonyos engedő szabályokat mégis bevezet. A vendéglátás, a szálláshelyek kiadása és az üzletek nyitvatartása vonatkozásában nem tilalmak, hanem védelmi intézkedések bevezetését említi a jogszabály.

A kijárási tilalom alóli kivételek

Egyes élethelyzetek vagy személycsoportok mentesülnek a tilalom alól. Az elsődleges kivételt a munkát végző személyek jelentik. Számos dolgozó beosztása szükségessé teszi, hogy a kérdéses időpontban ne tartózkodjon otthon – akár azért, mert már munkát végez, akár azért, mert munkából haza vagy otthonából a munkahelyére utazik. Ehhez minden érintettnek magánál kell tartania személyi okmányait (ez egyébként is kötelező) és a kormány honlapjáról már letölthető és megfelelően kitöltött munkáltatói igazolást. Egészségkárosodással, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, valamint életvédelmi céllal szintén elhagyható a lakó- vagy tartózkodási hely. A versenyszerűen sportolók ugyancsak kivételt képeznek az általános tilalom alól. Kifejezetten erős társadalmi igénynek tett eleget a jogalkotó azzal, hogy a kutyasétáltatást is lehetővé tette a kérdéses időszakban, figyelembe véve az ehhez kapcsolódó egészségügyi szükségleteket.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 13 napja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!