Viharkárok

Autóra rádőlt fa
A nyár első két hete meglehetősen változékony időjárást hozott, s egy-egy viharosabb, szeles nap a javainkat sem kímélte. Jég és szél rongált meg háztetőket, járműveket, döntött ki fákat és kerítéseket. A biztosítókhoz érkezett kárbejelentések számán ez bizonyára érezteti majd a hatását – de vajon garantált-e a károk megtérülése azoknak, akik rendelkeznek biztosítással?

Az ördög a részletekben rejlik!

Sajnos nem lélegezhetünk fel pusztán azért, mert előrelátó módon biztosítást kötöttünk akár az ingatlanunkra, akár az ingóságainkra. Mielőtt tehát benyújtjuk a kárigényünket, tanácsos elmélyülni a szerződési feltételek végeláthatatlannak tűnő oldalaiban, különös figyelmet szentelve az alábbiaknak.

  • A viharkár biztosítási eseménynek minősül-e a szerződési feltételek értelmében?
  • Különbséget tesz-e a biztosítási szerződés villámcsapás, szélvihar vagy súlyos esőzés okozta károk közt? Ezek közül melyekre biztosít fedezetet?
  • Vannak-e járulékos feltételek, melyek szükségesek a kifizetés teljesítéséhez? Jellemző rendelkezés például az, hogy a szél erőssége bizonyos sebesség felett legyen.

Állapotmegőrzési kötelezettség

Ahhoz, hogy a biztosító kárkifizetést teljesíthessen, fel kell tudnia mérni a kár mértékét – ebbe a helyzetbe pedig csak akkor kerülhet, ha módjában áll a megrongálódott dolgokat megvizsgálni kárszakértőjén keresztül. Erre tekintettel a törvény is előírja, hogy a biztosított személyt is bizonyos mértékű állapotmegőrzési kötelezettség terheli. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a biztosítók feltételeikben meghatározzák, milyen intézkedéseket lehet vagy éppen nem lehet megtenni a káresemény bekövetkezését követően. Ezt azért is fontos komolyan venni, mert a megengedettnél nagyobb mértékű intézkedések esetén a biztosító szolgáltatási kötelezettsége nem áll be, ha bizonyos körülmények emiatt kideríthetetlenné válnak. Ez sajnos azt is jelenti, hogy bizony a kárszakértő kiérkezéséig bele kell törődnünk a rongálódott állapotba, csak a szerződés által megengedett keretek közt tehetünk ellene bármit is.

Törekedjünk a hatékonyságra!

A legtöbb biztosítási szerződés meghatározza azt is, hogy pontosan milyen adatokat, iratokat, egyéb dokumentumokat kell rendelkezésre bocsátanunk a kárigény elbírálásához. Annak érdekében, hogy az ügymenet ne húzódjon el feleslegesen a hiányzó anyagok szakaszos pótolgatása miatt, lehetőleg mindent, ami rendelkezésünkre áll és szükséges, már a kárbejelentéshez mellékeljünk! Készítsünk jól látható fényképfelvételeket, amit szintén továbbítsunk a biztosítónak.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 7 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!