Találtam egy ajándékutalványt, megtarthatom?

December beköszöntével Anna elindult beszerezni a családja részére a karácsonyi ajándékokat. Útja a közeli bevásárlóközpontba vezetett. Vásárlás közben az egyik boltban a földön heverve talált egy borítékot, mely egy értékes wellness utalványt rejtett. Anna fejében egy pillanatra megfordult, hogy férjével felhasználja a talált luxuskényeztetést, azonban második gondolatára cselekedve leadta a talált utalványt a bevásárlóközpont információs pultjánál. Vajon ördögtől való gondolat lett volna megtartani?

Anna a törvényben foglalt elvárásnak megfelelően járt el, amikor haladéktalanul leadta a talált borítékot annak tartalmával együtt a bevásárlóközpont információs pultjánál.

Talált idegen dolgot a megtalálástól számított nyolc napon belül vissza kell szolgáltatni annak, aki elvesztette, vagy át kell adni a hatóság részére. Hatóság alatt elsődlegesen a jegyzőt vagy a rendőrséget kell érteni, azonban Anna jogszerűen járt el, amikor a hatóságok felkeresése helyett az adott bevásárlóközpont információs pultjánál adta le a talált dolgot.

Bár az alapelv ugyanaz, talált dolgot nem tarthatunk meg, mert annak van tulajdonosa, csak jelenleg akaratán kívül nem tarthatja birtokában a dolgot, a törvény különbséget tesz a felelősségre vonás szempontjából a feltalálás helye vonatkozásában.

A jogszabály akként rendelkezik, hogy a közönség számára nyitva álló hivatali vagy más épületben, helyiségben (étterem, tömegközlekedés, bevásárló központ stb.) „nem lehet találni”. Vagyis az ilyen helyen fellelt dolgok esetében nem áll rendelkezésre a nyolc napos határidő, azokat haladéktalanul át kell adni a hely üzemeltetése részére. Ellenkező esetben lopás bűncselekménye miatt lesz felelősségre vonva a „találó”.

Jelen esetben, ha Anna nem adta volna le a wellness utalványt az információs pultnál, magatartásával megvalósította volna a lopás vétségét.

Gondolati síkon módosítva Anna esetét, amennyiben egy parkban, vagy az utcán találta volna meg a borítékot, és azt nyolc napon belül nem adja át a jegyző részére, úgy a kilencedik napon megvalósította volna a jogtalan elsajátítást. A jogtalan elsajátítás is bűncselekménynek minősül, melynek okán az ajándékutalvány megtartása miatt Anna ugyanúgy elmarasztalásra számíthatott volna.