A jól sikerült szilveszter…

Az év utolsó napját mindenki más-más módon búcsúztatja, ugyanakkor érdemes figyelemmel lenni arra, hogy mások jogai ne sérüljenek saját szórakozásunk árán. Ha erről elfeledkezünk, könnyen lehet, hogy az újévi fogadalmak átadják a helyüket az újévi problémáknak.

Az első és legfontosabb, hogy ne feledkezzünk el Szilveszter napján se a zéró toleranciáról: hiába érezzük teljesen biztosnak magunkat a volán mögött egy pohár pezsgő után, semmiképp ne vezessünk, ha már fogyasztottunk alkoholt! Ez nem pusztán a hosszabb-rövidebb utak megtételére vonatkozik, hanem egy egyszerű közterületi parkolóhely megváltoztatására is – ha gyújtást adunk, már felelősségre vonhatók vagyunk, és a jogosítványunkat kockáztatjuk, nem beszélve az esetleges személyi- és anyagi károkozás rizikójáról.

Alkoholos befolyásoltság alatt sajnos sokszor olyan tevékenységek is jó ötletnek tűnnek, melyek józan állapotban fel sem merülnének szabadidős tevékenységként, pláne, ha a biztató társaság is adott hozzá. Sajnos bizonyos esetekben ezek a magatartásformák akár rongálásig vagy garázdaságig is fajulhatnak, a bíróság pedig nem feltétlenül értékeli majd enyhítő körülményként az ittas állapotot (az óévet búcsúztató partiról nem is beszélve).

Gyakori az is, hogy a nagyobb mennyiségű alkohol némi többlet bátorsággal ruházza fel fogyasztóját, így amikor a fenti magatartások miatt felelősségre vonják, igyekszik a hatósági eljárást nem éppen megfelelő eszközökkel elhárítani. A hivatalos személy elleni erőszak ugyancsak bűncselekmény, s az ittasság ebben az esetben lesz kimentés alapja.

Szilveszter napján szórakozzunk tehát felelősséggel és mértékkel, hogy az újévet ne kezdjük kellemetlenségek egész sorozatával!

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 12 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!