Szabályos-e a gallytörő rács használata?

A képen egy fekete hummer autó parkol gallytörő ráccsal az elején.
A gépjárművek átalakítására vonatkozó előírások – sokszor még szakember számára is – átláthatatlan rengeteget képeznek. Az egyszeri autós ráadásul nem is gondol arra, hogy egy gallytörő rács felszerelése tuningnak minősül. Mindezek mellett a kínai webáruházak, melyeknél bármilyen rakéta legutolsó alkatrésze is beszerezhető, nem hívják fel a figyelmet arra, hogy a pisztácia elfogyott, csokoládé pedig nem is volt – vagyis bár megvásárolható, de nem EU kompatibilis az adott termék.

Márpedig amiatt, hogy a gépjárműveken növekvő mértékben alkalmaznak kiegészítő elülső védelmet nyújtó rendszereket a tulajdonosok, a jogalkotót lépésre ösztönözte. Ezek a rendszerek ugyanis ütközés esetén veszélyeztethetik a gyalogosok és egyéb úthasználók biztonságát.

Ennek megfelelően jelenleg vagy eredeti felszerelésként vásárolt gallytörők alkalmazhatók, mely esetben a szabályos megfelelőségért a gyártó és eladó lesz a felelős. Ha mégis utólag, külön egységként szeretnénk beszereltetni, úgy a gallytörő rácsnak műbizonylattal kell rendelkeznie, és a forgalmi engedélybe be kell vezetni a vizsga során.

Fentiek miatt győződjünk meg róla, hogy a műbizonylattal rendelkező gallytörő rács alkalmas arra a funkcióra, amire használni szeretnénk, és a felszerelés költségeit és a vizsgáztatást csak akkor vegyük a nyakunkba, ha – az optikai tuning kivételével – az praktikusnak is bizonyul.

Bejegyzés adatai

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!