Segítség, elfelejtetettem e-matricát venni! Mit tegyek?

Gergő egy neves magyar cégnél dolgozik, mint területi képviselő. Munkakörénél fogva napjai jelentős részét autóban tölti. Szokásos munkavégzési helyein éves autópálya matricával rendelkezik, ám nyáron többször előfordult, hogy kollégája szabadsága alatt, helyetteseként számára új területek menedzselését is átvállalta. Így fordulhatott elő, hogy rutinosan felhajtott egy díjköteles útszakaszra, majd a célállomáson jutott eszébe, hogy matrica nélkül közlekedett. Mit lehet tenni ilyen esetben? Vagy már késő bánat?

Magától értetődő, hogy a díjköteles útszakaszokat csakis érvényes autópálya matricával lehet igénybe venni. Főszabály szerint autóvezetőként még a felhatás előtt gondoskodnunk kell a jogosultság, jelen esetben az e-matrica beszerzéséről. A Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató szabályzata szerint, ha egy jóhiszemű úthasználó tévedésből hajt fel egy díjköteles úthálózatra, a felhajtástól számított 60 percen belül lehetősége van megvásárolni a matricát, s annak érvényességi ideje visszamenőleg érvényes lesz, a megváltást megelőző 60. perc végéig.

Így például, ha Gergő 11:05:00 órakor hajt fel jogosultság nélkül egy díjköteles útszakaszra, lehetősége nyílik arra, hogy 12:05:00 óráig az e-matrica beszerzését elintézze. S ekkor a szabályzat értelmében úgy kell tekinteni, mintha eleve érvényes jogosultsággal hajtott volna fel az autópályára.

Mi a teendő 60 percen túl?

A felhajtástól számított 60 percen túli érvényes matrica nélküli közlekedés esetén azonban már sajnos számolni kell azzal, hogy ha ellenőrzés alá kerül az autónk, pótdíjfizetésre kötelez a szolgáltató. Szerencsétlen esetben, ha például órákon át vagy különböző napokon is utazunk jogosultság nélkül, egymást követően akár többször is „repülhet a kismadár”, s bizony a drága fotókért fizetnünk kell.

Ha a fentiek miatt kettőnél több pótdíjfizetési felszólítást veszünk kézhez, személyesen vagy írásban kérhetjük a tartozás maximalizálását, legfeljebb két darab pótdíj megfizetésére. Az első felszólítás kézhezvételétől 75 napon belül áll fenn ez a lehetőség, a maximalizált, vagyis két pótdíj összegének megfizetésére pedig a döntés kézbesítésétől számított 30 nap áll a rendelkezésünkre.