Segítség! Nincs nálam a KGFB kötvény! Megbüntethet a rendőr?

Járművezetőként érdemes tisztában lennünk azzal, egy igazoltatás alkalmával milyen iratok felmutatását kérheti az eljáró rendőr.

A vezetői engedélyt, forgalmit feltétlenül tartsuk magunknál, valahányszor a volán mögé ülünk, de például a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási kötvényt (KGFB kötvény) is szükséges? Alábbi cikkünkből kiderül.

Magától értetődő, hogy az autó üzembentartójának elsőszámú kötelezettsége a kötelező gépjárműfelelősségbiztosítás díjának határidőben való befizetése.

A vonatkozó 2009. évi LXII. törvény rendelkezései szerint, a biztosítási fedezet fennállását az ellenőrzésre jogosult hatóság elektronikus úton, közvetlen lekérdezéssel, a KGFB kötvény meglétét a kötvénynyilvántartó szervvel számítógépes kommunikációs kapcsolat segítségével ellenőrzi. Ez azt jelenti, hogy a jármű vezetője semmiféle erre irányuló igazolást nem köteles magánál tartani, sem papíralapú, sem pedig elektronikus formában. 

A törvény rögzíti továbbá, hogy az ellenőrzés alá vont személy jogosult és nem köteles a felelősségbiztosítási szerződés fennállását külön jogszabályban meghatározott igazolóeszközzel is bizonyítani. Ilyen eszköz lehet a biztosítást igazoló okirat, vagy a zöldkártya.

Így tehát amennyiben a szerződés díjrendezett, ezt az ellenőrző hatóság elektronikus úton vizsgálja meg, s a hatályos jogszabályok szerint, ehhez a helyszínen nem szükséges bárminemű igazolással rendelkezni.