Rendszám nélkül egy lépést se!

Megjelent a Autózz velünk! magazinban

 

Előfordulhat, hogy még a forgalmi engedélyt is ki kell cseréltetni - Foglaljunk időpontot telefonon az okmányirodába!

Rendszámlázban ég az ország: Budapesten tavaly szeptemberben a "rendszámrazzia" során a rendszám nélkül közlekedő autósokat és motorosokat próbálta kiszűrni a rendőrség, januárban pedig, a rendkívül magas szállópor-koncentráció miatt rendeltek el több városban is forgalomkorlátozást – a főszerepet hol a páros, hol a páratlan rendszámokra osztva. Az alábbiakban összefoglaljuk a rendszámtáblákkal kapcsolatos legfontosabb információkat: mit kell tennünk, ha ellopják, hová forduljunk, ha külföldről hozunk be autót, hogyan juthatunk egyedi és ideiglenes rendszámhoz.

A rendszámtáblák megléte a gépjárműveken (gépkocsik esetén elöl-hátul, motorkerékpár esetén csak hátul) alapvető feltétele annak, hogy részt vehessünk a közúti közlekedésben. Bármilyen problémánk is akadna a rendszámtáblával kapcsolatban (elvész, ellopják, megsérül), az ügyintézésben az az okmányiroda az illetékes, ahol a gépjármű tulajdonosának (illetve üzembentartójának, amennyiben ezt a forgalmi engedély nevesíti) a bejelentett lakcíme van. A legtöbb okmányirodában van lehetőség telefonon időpontot foglalni, amit jó kihasználni, hiszen ezáltal hosszú-hosszú várakozástól kíméljük meg magunkat!

 

MIT, HOL INTÉZHETÜNK?

A közúti közlekedési igazgatási feladatokról, a közúti közlekedési okmányok kiadásáról és visszavonásáról a 35/2000. (XI. 30.) BM rendelet értekezik részletesen. A különböző típusú rendszámtáblákkal kapcsolatos ügyintézés módja, helyszíne más és más.

SOROZAT-RENDSZÁMTÁBLA: Új gépjármű vásárlása esetén első dolgunk a gépjármű forgalomba helyezése: e célból a lakhely, illetve a telephely (amennyiben jogi személy szerez tulajdont) okmányirodáját kell felkeresni. Az okmányirodában vásárolható meg a sorozatrendszámtábla, amely három betűből és három számból áll.

EGYEDI RENDSZÁMTÁBLA: Ugyanúgy az okmányirodában szerezhető be; különlegessége, hogy egyénileg választható a betű-, illetve számkombináció (a sorozatban, illetve korábban egyedileg kiadottól eltérő három betű-három szám; négy betű-két szám vagy öt betűegy szám).

IDEIGLENES RENDSZÁMTÁBLA: Az okmányirodában vagy a vámhivatalnál egyaránt beszerezhető. Amennyiben szállítóeszközön hozták be a járművet, akkor az okmányirodában, ha közúton, akkor a határállomáson lévő vámhivatalnál vásárolhatjuk meg az "E" betűs rendszámtáblát.

KÜLÖNLEGES RENDSZÁMTÁBLA: A diplomáciai és nemzetközi szervezetek által használt "DT", illetve "CK" rendszámtábla a budapesti XIV. kerületi önkormányzat okmányirodájában vásárolható meg. Az ideiglenes behozatali vámeljárás alatt álló jármű "V" betűs rendszámát kizárólag a budapesti XIX. kerületi önkormányzat okmányirodájában lehet megszerezni.

A bérelhető gépjárművekhez tartozó "X", a próba "P", illetve az ideiglenes "Z" rendszámtáblák, akárcsak a taxisok és fuvarozók sárga rendszámtáblái a megyeszékhelyi okmányirodáknál válthatók ki – Budapest és Pest megye esetén a Központi Okmányirodában.

ÖNTAPADÓS RENDSZÁMTÁBLA: Azokra a gépjárművekre helyezhető fel a D típusú, öntapadós matrica "rendszámtábla", ahol nincs elegendő hely a szokványos rendszámtábla felszerelésére. Ennek mérete 520x110mm és ugyancsak az okmányirodában rendelhető meg.

 
PÓTLÁS, CSERE, MATRICA

Amennyiben megsérült, illetve elhasználódott a rendszámtábla, az illetékes okmányirodánál kell kérvényezni cseréjét, újragyártatását. Csere esetén a régi rendszámtáblákat le kell adni az okmányirodában. Ugyanígy az okmányirodánál lehet az elveszett, illetve ellopott rendszámtábla pótlását megrendelni. Lényeges azonban, hogy elveszett rendszámtáblát csak egy alkalommal lehet pótoltatni a visszaélések elkerülése végett. Újabb rendszámtábla elvesztése esetén a jogszabály az átrendszámozást írja elő. 1 pár rendszámtábla utángyártása nem lehetséges, új rendszámot kell kérni, ebben az esetben a forgalmi engedélyt is cserélni kell (ebből következik, hogy ugyanazon rendszám másodszori elvesztésekor, az első és a hátsó rendszámtáblát is le kell cserélni).

Az új típusú (EU-zászlóval ellátott) rendszámtábla nélkülözhetetlen eleme a regisztrációs matrica, amely a személygépjármű, tehergépjármű, autóbusz, vontató nyilvántartásba vételét és a hatósági jelzés valódiságát igazolja. Másik fontos elem az érvényesítő címke, ami tulajdonképpen a rendszámtáblán elhelyezett igazolás, mely a jármű műszaki alkalmasságának érvényességét jelzi. A címkét – a "CD", a "P" és a "Z" betűjelű ideiglenes rendszámtábla kivételével – valamennyi rendszámtáblán el kell helyezni. Ezt a címkét cserélik a sikeresen teljesített műszaki vizsgát követően.

 
RENDSZÁM NÉLKÜL HOGYAN?

Sehogy! Bár gyakran előfordul, hogy egyesek a rendszámtábla fel-leszerelésével próbálják kijátszani a rendőrségi sebességmérő készülékeket, illetve az autópályák matricaellenőrző kameráit, a rendszámtábla megváltoztatása, leszerelése Magyarországon a KRESZ szabályai szerint nem megengedett, és szabálysértésnek minősül, hiszen a gépkocsik csak két (elöl-hátul felszerelt) rendszámmal közlekedhetnek. 20-30 ezer forintos bírságra számíthat az, aki rendszám nélkül, illetve azt felhajtva, eltakarva vesz részt a közúti közlekedésben.

Aki ugyanis – szól a szabály – egyéni azonosító jelet megváltoztat, eltüntet, átalakít, közlekedési bűncselekményt követ el. A papírból pótolt rendszámtábla sem jogszerű, hiszen itt egyértelmű, hogy a rendszámtábla nem felel meg az előírásoknak, sőt még meg is hamisította azt – ugyanígy az ablakba helyezett rendszám sem jelent megoldást.

 

HOGYAN PÓTOLJAM? 

Ha elvesztette rendszámtábláját, netán ellopták, haladéktalanul intézkedjen annak pótlásáról. A rendszám pótlása, cseréje személyesen, de meghatalmazott útján is intézhető. Az ügy intézéséhez szükséges okmányok, nyomtatványok: a forgalmi engedély illetéke (jelenleg 6000 Ft), nyilatkozat rendszámtábla elvesztéséről, a forgalmi engedély, az eljáró ügyfél személyazonosságát igazoló okirat, amennyiben bűncselekmény történt, a rendszám eltűnésének bejelentéséről szóló rendőrségi okirat, jegyzőkönyv (2 db tábla esetén). Egy pár új tábla ára 6500 Ft, pótkocsi esetében 4200 Ft, 1 db rendszámtábla utángyártása pedig 9500 Ft). Meghatalmazott eljárása esetén szükséges a megbízásról szóló meghatalmazás is.