Munkavégzés a hőségben

Egy munkás férfi kezében tart egy vizes palackot.
A nyári hónapok nem csupán a kikapcsolódás időszakát jelentik, az egyre melegebb napok a munkavállalókat a szokásosnál nagyobb mértékű terhelésnek teszik ki. Fontos ezért áttekintenünk, mit kell megtenni a munkáltatónak alkalmazottai védelmében.

A vonatkozó jogszabály számos fogalommal operál, ennek keretében meghatározza azt a maximálisan megengedhető hőmérsékletet korrigált értékként, mely elfogadható a zárt térben foglalkoztatottak számára, a munka jellegétől függően. Szabadtéri munkavégzés esetén a hőmérséklet ugyan nem befolyásolható, de a munkáltatónak törekednie kell arra, hogy minimalizálja a károsító tényezőket. Például szélsőséges esetekben gyakoribb váltásokkal kell megoldania a munkavégzést, hogy kevesebb ideig tartózkodjanak a déli órákban napon a munkavállalók, erre azonban konkrét szabály nincs.

Fontos, hogy szélsőséges hőmérséklet esetén az ívóvíz szükségletről is gondoskodni szükséges: a folyadékbevitelt 14-16 fokos ivóvízzel szükséges megoldani. A védőitalt igény szerint, de legalább fél óránként biztosítani kell! Óránként továbbá legalább öt, de legfeljebb tíz perces pihenőidőt is szükséges beiktatni.

Bár sok helyen és munkakörben problémát okozhat, a munkavédelmi ruházat és az egyenruha elhagyhatóságáról a jogszabály külön nem rendelkezik, így sajnos nem ritka, hogy „egyensúlyozni” szükséges a két kockázat (a magas hőmérséklet miatti megterhelés és az adott tevékenységre általában jellemző rizikók) között.

Munkáltatóként mindig fordítsunk tehát kiemelt figyelmet dolgozóink védelmére, hogy együttműködésünk minél tovább, egészséges keretek közt állhasson fenn!

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 éve )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!