Hogyan pakolj okosan? Melyek a csomagfeladásból kizárt termékek köre?

Egy nő csomagot ad át a futárnak.
Mai életünkhöz már automatikusan hozzátartozik a különböző csomagküldő szolgálatok igénybevétele. Ugyanakkor nem feltétlenül ismert, hogy melyek azok a termékek vagy tárgyak, amelyeket minden probléma nélkül feladhatunk. Lássuk, melyek ezek!

Ahogyan minden kereskedelmi cég, így a csomagküldő szolgálatok is igen részletesen meghatározzák azokat a szabályokat és feltételeket, amelyek az érintett szerződésre irányadóak. Ezeket tipikusan az apróbetűs részben, azaz üzletszabályzatban, vagy általános szerződésben rögzítik.

Azonban miért van annak jelentősége, hogy mit adhatunk fel és mit nem? Talán két ok is megjelölhető. Egyrészről biztonsági okokból. Magától értendő, hogy a robbanószer, egyéb veszélyes anyagok szállítási módja nem ez. Másodsorban, ez egyfajta felelősség kizárás is a szállító cég részéről, ugyanis nem vállal felelősséget a feladásból kizárt ingóságok eltűnése, megsemmisülése, vagy sérülése miatt.

Általában kizártak a feladásból az emberi életet, egészséget, testi épséget veszélyeztető, vagy a környezetet károsító áruk, a fegyverek, robbanóanyagok, a veszélyes, gyúlékony anyagok is.

Ami viszont nem mindig egyértelmű az emberek számára, hogy általában a romlandó áruk, növények, a hőmérsékletre érzékeny áruk feladása is kizárt. Sőt! Tipikusan nem adhatóak fel az alkoholos palackok (bor, pálinka, stb), valamint a különleges értéket képviselő áruk sem, úgy mind a nemesfémek, vagy drágakövek, ékszerek és a pénz sem.

A fentiek általában irányadóak, de a lényeget mindig az adott cég üzletszabályzata, általános szerződési feltételei tartalmazzák. Így, amennyiben igénybe vennénk a szolgáltatásukat, érdemes ezekből előzetesen tájékozódni.