Munkaügyi defekt

Egy kamion egyik tengelye le van szakadva.

Ügyfelünk nemzetközi gépjárművezetőként dolgozik, egy alkalommal az általa vezetett kamion defektet kapott, a munkáltató ennek költségét kívánta Ügyfelünk fizetéséből levonni. A munkáltató szerint Ügyfelünk padkára hajtott és ezért sérült a gumi a felnivel együtt, valamint a felfüggesztést is újra be kellett állítani. 

Ennek költségeit Ügyfelünk munkabére terhére kívánta rendezni a munkáltató, így Ügyfelünknek nélkülöznie kellett volna kb. 1,5 havi munkabérét. Ez azért is lett volna különösen sérelmes, mert Ügyfelünknek éppen akkor született meg gyermeke.

A defektért Ügyfelünk nem érezte magát vétkesnek, hiszen az sajnos néha velejárója a közúti közlekedésnek, ezért felkereste Társaságunkat. A munkáltató által kiállított fizetési felszólítást bíróság előtt megtámadtuk. A per során a munkáltatónak kellett bizonyítania, hogy a defektért Ügyfelünket terheli vétkesség, ezt azonban a tanúbizonyítások, szakértői vizsgálatok sem tudták igazolni, így Ügyfelünk végül megkapta a teljes fizetését, a munkáltató pedig a tervezett levonással közel azonos összeget fizethetett perköltségként.