Mihez tartsd magad egy fesztiválon?

Fiatalok egy fesztiválon, pléden ülve vidámak.

Míg a jó idő tart, a kisebb-nagyobb fesztiválok szinte egymást érik hazánkban. Bármelyik mellett is tegyük le a voksunkat, pár alapszabályt érdemes előre ismerünk. Talán nem is gondoljuk, hogy amit a koncert kellős közepén, fröccsmámorban még klassz ötletnek hittünk, utóbb súlyos következményeket vonhat maga után. De mikre is figyeljünk? Alábbi cikkünkben hasznos tudnivalókat gyűjtöttünk össze. 

  • A fesztivál napijegy vagy hetijegy megvásárlásával szerződést kötünk az üzemeltetésért felelős céggel, egyben elfogadjuk annak általános szerződési feltételeit is. Az ÁSZF megtekinthető a szervező weboldalán, azt nyugodtan elolvashatjuk, ha biztosra szeretnénk menni.
  • A fesztivál házirendje szinte minden esetben meghatározza a beléptetés módját, a tiltott tárgyak listáját, melyek bevitele nem megengedett (például alkohol, pirotechnikai termékek, gázspray stb.).
  • A kapott karszalag nem átruházható, így annak levétele és másnak való átadása jegyhamisításnak minősül, tettenérés esetén pedig eljárás indul a hamisítóval szemben.
  • A fentieken túl a fesztivál látogatói kötelesek tartózkodni minden olyan megnyilvánulástól, cselekedettől, amely mások személyi jogait, életét, testi épségét, egészségét veszélyezteti.
  • Számoljunk azzal is, hogy a rendezvényen hang- és képfelvétel készülhet. Tehát a jegy megvásárlásával beleegyezésünket adjuk arcunk, megjelenésünk, megnyilvánulásaink rögzítéséhez azzal a feltétellel, hogy az csak hozzájárulásunkkal nevesíthető.
  • A szervező írásbeli engedélye nélkül tilos a fesztivál területén, illetve annak bejárata előtt kereskedelmi, gazdasági és reklámtevékenységet folytatni, bármilyen termékről, szolgáltatásról legyen is szó.
  • Kizárólag a rendezvény szervezői által üzemeltetett csomagmegőrzőkben elhelyezett értéktárgyakért vállal felelősséget a fesztivál, de ott is csak korlátozott mértékig.

Egy szó, mint száz, a jó hangulat ellenére is ügyeljünk a fenti szabályok betartására. Legyünk együttműködők a beléptetéskor, személyes iratainkat ne felejtsük otthon, és tartózkodjunk a body surf-től, mosh pit-től, wall of death-től és hasonló hangzatos, ám annál veszélyesebb jelenségektől.  Vigyázzunk magunkra és másokra!