Iskolakezdési támogatás

Kisiskolások jelentkeznek a padban.

Közeledve a tanévhez, mind a szülők, mind pedig a gyerekek megérzik az iskola súlyát. A szülők számára anyagilag sem mindegy, hogy mekkora költséggel kell számolniuk az iskolakezdés alkalmával. Az elmúlt években már többször szó esett az iskolakezdési támogatásról, mely a béren kívüli juttatás részét képező tétel. Ennek szabályait tekintjük most át.

Korábban az iskolakezdési támogatás részletszabályait a személyi jövedelemadóról szóló törvény igen részletesen tartalmazta. Idén január 1. napjától hatályba lépett módosítások eredménye az lett, hogy az Szja. törvényben a jogalkotó eldugta az idevonatkozó rendelkezést és részben módosította a juttatásra vonatkozó szabályokat is.

Változatlan szabály, hogy az alsó- és a középiskolai tanulmányokat folytató gyermek után igényelheti a szülő. Akár az édesanya, akár az édesapa is, akár mindketten igényelhetik a munkáltatótól, a lényeg az, hogy családi pótlékra legyenek jogosultak.

Korábban az iskolakezdési támogatás béren kívüli juttatásként volt adható a munkáltató által a munkavállaló javára. Jelenleg a cafetéria rendszeren belül adható juttatás. Mindebből következik, hogy a munkáltató egyáltalán nem köteles ezt a juttatást adni a munkavállaló javára.

A juttatás egyébként a tanévkezdést megelőző 60. naptól adható és a naptári év végéig használható fel. A juttatás egyébként utalvány formájában vehető igénybe és változatlanul meghatározott célokra használható fel. Ezért az utalvány csak és kizárólag tankönyv, taneszközök, gyermekruházat vásárlásra használható fel, tehát olyan termékek megvásárlását teszi lehetővé, mellyel az iskolakezdés megkönnyíthető. Ez pedig lényeges segítség a családok részére. Emiatt érdemes mindenkinek utána érdeklődnie, hogy a munkáltatója nyújt-e ilyen cafetéria juttatást vagy sem.