Közös- és különvagyon a házasság fennállása alatt

A házasságkötés rengeteg változást hoz a felek életébe, s ezek közül az egyik leginkább érzékeny téma a közös kassza. Eltérő megállapodás vagy törvényi rendelkezés hiányában azok a vagyontárgyak, amiket a házastársak az életközösség fennállása alatt együtt vagy külön szereztek, mind a házastársi közös vagyon körébe tartoznak. Ez nem csak az ingó- és ingatlan vagyontárgyakra, de a tartozásokra is vonatkozik!

Vannak törvényi kivételek?

A hatályos családjogi szabályok meghatároznak bizonyos vagyontárgyakat, amik nem tartoznak a közös vagyonba. Egyes dolgok tekintetében a szerzés módja a meghatározó. Így például a házastárs által örökölt vagy ajándékba kapott tárgyak mindenképpen a különvagyont szaporítják. Bizonyos juttatások azért nem válnak a közös vagyon részévé, mert az azt megszerző fél személyéhez kötődnek, például az általa létrehozott szellemi tulajdonból eredő vagyoni jogok, díjak, vagy a személyét ért sérelemért kapott összeg. Mindazok a vagyontárgyak, melyek már a házastársi életközösség létrejöttekor megvoltak, vagy személyes használatot szolgáló szokásos mértékű vagyontárgyak, szintén a különvagyonhoz tartoznak.

Más lehetőség nincs?

Már hazánkban is egyre inkább elterjedőben van a házassági vagyonjogi szerződés. Ebben a megállapodásban a házastársak maguk döntenek arról, hogy milyen vagyonjogi rendszert kívánnak maguk közt alkalmazni. Elképzelhető, hogy bizonyos vagyontárgyakról úgy rendelkeznek, hogy azok tulajdonjoga közös lesz, másoké viszont nem. Mindaddig, amíg a házastársi életközösség fennáll, a házastársak módosíthatják vagy megszüntethetik a szerződést, de nem tartalmazhat visszamenőleges hatállyal olyan rendelkezést, ami bármelyik házastárs harmadik személlyel szemben fennálló kötelezettségét ezen harmadik személy terhére változtatná meg.

A megállapodást közokiratba vagy teljes bizonyító erejű magánokiratba szükséges foglalni, és kizárólag ugyanilyen formában lehet módosítani vagy megszüntetni is.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 2 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!