Közlekedési szabályok Horvátországban

Egyelőre nem tudhatjuk pontosan, mennyire lesz biztonságos külföldön vakációzni a nyári főszezonban. Az elmúlt évek alapján az viszont vitán felül áll, hogy a magyar turisták egyik kedvelt célpontja a horvát tengerpart: nem csak szépsége, hanem elérhető közelsége is vonzóvá teszi.

A belátható távolság miatt a legtöbben autóval kelnek útra, éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy csokorba gyűjtsük számukra a legfontosabb közlekedési szabályokat.

Érdemes tudni, hogy bizonyos szabálysértések minimális büntetési tételét a tavalyi év folyamán megemelték: a kézben tartott mobiltelefon vagy a biztonsági öv használatának elmulasztása legalább 1000 kunájába kerül az óvatlan közlekedőnek az eddigi 500 kuna helyett. S ha már szóba került a biztonsági öv: lakott területen belül és kívül, első és hátsó ülésen egyaránt kötelező! A fenti összegekhez képest a súlyos közlekedési szabálysértések esetén a bírság a 20.000 kuna összeget (ez hozzávetőlegesen 920.000 forintot jelent!) is elérheti. 

A horvát hatóságok elfogadják a sofőr és az autó magyar iratait (jogosítvány, forgalmi engedély), ha azonban nem saját gépjárművel kelünk útra, mindenképp tartsuk magunknál az iratot, ami bizonyítja, hogy jogszerűen használjuk a járművet – ilyen lehet például az autóra vonatkozó bérleti- vagy kölcsönzési szerződés egy példánya. Természetesen ne hagyjuk otthon a kötelező felelősségbiztosítás kötvényét sem! Közlekedési baleset esetén célszerű rendőrt hívni a helyszínre, ugyanis ennek elmaradása esetén nem lehetséges utólag kárigények jegyzőkönyvbevételét kérni!

Horvátország kedvelt célpont a motorkerékpárosok számára is, azonban az őket érintő balesetek száma is nagyon magas. Gyakori, hogy a végzetes kimenetelű ütközések hátterében figyelmetlenség vagy a sebességhatárok meg nem tartása áll, így a horvát hatóságok a közlekedési szabályok pontos és következetes betartásának fontosságára hívják fel a figyelmet a magunk és mások biztonsága érdekében.

Bejegyzés adatai

dr. Heinrich Renáta fényképe

Szerző: dr. Heinrich Renáta

jogi előadó

Diplomáját 2016-ban szerezte meg az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, majd rövid ügyvédjelölti pályafutás után októberben a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt-nél helyezkedett el. Szívügye elsősorban a munka- és szociális jog, emellett érdeklődik a peren kívüli alternatív vitarendezés és a kommunikáció iránt is. Célja, hogy a jogi tudást közérthetően és életszerűen oszthassa meg másokkal, és minden relációban a gyengébb felet segíthesse.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 8 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!