Külföldi nyaralás? Igen, vagy ne?

Lassan újraindul az élet a járvány után, de ez még hosszú ideig nem azt jelenti, hogy minden a rendes kerékvágásba térne vissza. Az idei nyaralások megszervezése során több szempontot kell mérlegelni, mint korábban.

Külföldre utazás

Június 5. napjától minden korlátozástól mentesen utazhatnak egymás országainak területeire a magyar, a cseh, az osztrák és a szlovák állampolgárok. Ez azt is magában foglalja, hogy nincs szükség negatív koronavírus tesztre és karanténba sem kell vonulni az Ausztriába, Csehországba és Szlovákiába történő utazás, valamint az ezen országokból történő hazatérés esetén, illetve megszűnik az utazás hosszának korlátozása is.

Várható, hogy más országok vonatkozásában is sor kerülhet a korlátozások feloldására, ezek napi szinten változhatnak (jelenleg az enyhülés irányába). A jelenleg hatályos előírások szerint például Horvátország megnyitotta határait a magyar állampolgárok előtt, de hazafelé jelenleg még érvényes a karanténra vonatkozó előírás. Spanyolországban újra meghosszabbították a veszélyhelyzetet, határok megnyitása a szomszédos országok vonatkozásában is csak júliusra várható, így a spanyol utazásokkal még célszerű kivárni.

Minden külföldi utazás előtt kérjünk tájékoztatást a konzuli szolgálattól, hogy az adott országra aktuálisan milyen előírások érvényesek!

Légitársaságok újraindulása

Fokozatosan újraéled a légiközlekedés is. Fontos azonban tudni, hogy nagyon sok utazási korlátozás még jelenleg is él. Így az, hogy egy adott desztináción van légiforgalom, nem jelenti, hogy az utazásra mi is jogosultak vagyunk. Jogosultság esetén is mindenképpen szükséges a légitársaság előírásainak a betartása a maszkviselés, a vírus terjedésének megakadályozását hivatott intézkedések betartása.

Fizetés, sorbanállás, együttutazás autóban

Ha útnak indulunk, számítsunk arra, hogy sok helyen érintésmentes előírások lehetnek érvényben. Így egyes helyeken nem csak előnyben részesítik, de kizárólag a kártyás fizetést teszik lehetővé. Figyeljük a kihelyezett piktogramokat, hogy hány méteres távolságot kell tartani, kötelező-e a maszkviselés, kézfertőtlenítés. Minden ország saját előírásai érvényesek arra is, hogy az autóban az egy háztartásban és a külön háztartásban élők hogyan utazhatnak. Értelemszerűen annak is célszerű utánanézni, hogy a muzeális intézmények, szolgáltatóhelyek nyitvatartása visszaállt-e nyaralásunk tervezett helyén.

Utazástervezés

Az utazás megtervezése során részesítsük előnyben az olyan megoldásokat, ahol a körülmények hirtelen megváltozása esetén is van lehetőség az utazás visszamondására, módosítására. Amennyiben utazási irodán keresztül szervezzük nyaralásunkat, legyünk tisztában azzal, hogy átmenetileg akár utalványt is kiállíthatnak, ha az utazást halasztani kell a járvány miatt. Az utalvány közeli hozzátartozóra is átruházható, de ha nem fogadjuk el, azt 15 napon belül kell jeleznünk az iroda felé.

dr. Gombolai Éva fényképe

Szerző: dr. Gombolai Éva

jogtanácsos

Jogi tanulmányait az ELTE Állam- és Jogtudományi Karán, illetve az Europa Universität Viadrinán (Frankfurt) végezte. Minisztériumi gyakorlatot követően ügyvédi irodában helyezkedett el, majd a D.A.S. Jogvédelmi Biztosítónál folytatta jogi pályafutását, ahol jelenleg is dolgozik peres- és médiaszakértőként. Munkajogi szakjogász tanulmányai mellett szenvedélye a nyelvtanulás, a cross core és a jóga.

Jogi problémája van?
Ilyen és hasonló esetekben is segít a D.A.S.

Kérjen
visszahívást!

A cikk utolsó frissítésének időpontja: ( 8 hónapja )

Előfordulhat, hogy a jogi háttér vagy a piaci helyzet megváltozása miatt a cikkben közölt információk már nem időszerűek. Az információk pontosságáért és hasznosságáért mindent megteszünk, de tartalmukért és felhasználásukért következményeiért felelősséget nem vállalunk.

Aktuális információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!