Közeleg a nyári szünet! Hová tegyem a gyermekem?

Egy csapat gyerek szaladgál a réten.
Míg a gyermekek elkezdték a visszaszámlálást a várva várt nyári szünetig, a szülők többségének homlokán verejtékcseppek jelennek meg, hacsak rágondolnak, ez idő alatt, munka mellett hogyan is oldják meg gyermekük felügyeletét. Alábbi cikkünkben összeszedtük, rokoni, baráti segítség híján milyen támaszt nyújtanak a jogszabályok a kétségbeesett édesanyák, édesapák, nevelőszülők számára.

Az óvodai, illetve iskolai nevelési tanév törvényben szabályozott időszaka, szeptember első napjától a következő év augusztus 31. napjáig tart. Az óvoda fenntartója jogosult dönteni a heti-, valamint az éves nyitvatartási idő vonatkozásában, míg iskolák esetében e kérdésre a vonatkozó jogszabályokban találjuk a választ. Az őszi-, téli, és tavaszi szünetekkel ellentétben, a nyári szünet tartama alatt az intézmények nem kötelesek gondoskodni a felügyelet megszervezéséről. Így e feladattal elsődlegesen a szülőknek kell megbirkózniuk.

Mi a teendő, ha a szülők igyekezetük ellenére sem tudják megoldani az elhelyezést, ezzel együtt a gyermek napközbeni étkeztetését?

A Gyermekek Védelméről szóló törvény kimondja, hogy a szülő külön kérelmére a gyermek lakóhelye szerinti település önkormányzata köteles megoldani az étkeztetést, valamint szintén kérelemre, a gyermek életkorának megfelelő nappali felügyeletet, gondozást, nevelést, foglalkoztatást. Fontos, hogy a szülő igazolni tudja a szükségességet, azaz, hogy milyen okból vált nélkülözhetetlenné a felügyelet. E körben említhető a munkavégzés, képzésben való részvétel, betegség, munkaerőpiaci részvételt elősegítő programban velő részvétel, és így tovább.

Abban a nem várt esetben, ha a fenti kötelességét elmulasztja a fenntartó, és nem gondoskodik a gyermek napközbeni ellátásáról, felügyeletéről, úgy az oktatási jogok megsértésének gyanúja is felmerül.