Kótyagos ünnepek

Az ünnepek alatt sokan útra kelnek, hogy meglátogassák rokonaikat, barátaikat, hogy eltöltsenek együtt egy kellemes estét, amelyhez akár pár pohár pezsgő is társulhat. 

Azoknak, akik autóval indulnak útnak karácsonykor, vagy az év utolsó napján, tartózkodniuk kell az alkoholfogyasztástól, ellenkező esetben komoly következményekkel kell számolniuk.

Közismert az alkohol fogyasztásának az ember szervezetére, a központi idegrendszerre gyakorolt hatása. Fogyasztása tudatzavart idézhet elő, amely feloldja az erkölcsi gátlásokat, csökkenti a reakcióidőt. A közlekedésnek valamennyi ágazatában fokozottan veszélyezteti az életet és vagyonbiztonságot.
Fentiekre tekintettel a jogalkotó természetesen bünteti azt, aki ittasan ül a volán mögé, veszélynek kitéve ezzel a többi közlekedésben résztvevő biztonságát. A cselekmény elbírálása, súlyossága attól függ, hogy milyen mértékű az alkoholos befolyásoltság. Az ittasság fennállása, és mértékének megállapítása szempontjából elsősorban a véralkohol-vizsgálat eredménye szolgáltat adatot.

Az alkoholértékek a következők:
0,30 ezrelék alatt negatív,
0,31-0,50 ezrelék között: ivott, de alkoholosan nem befolyásolt,
0,51-0,80 ezrelék között: igen enyhe,
0,81-1,50 ezrelék között: enyhe,
1,51-2,50 ezrelék között: közepes,
2,51-3,50 ezrelék között: súlyos,
3,51 ezrelék felett igen súlyos fokú az alkoholos befolyásoltság, mely esetben a heveny alkoholmérgezéses állapot fennállása sem kizárható.

Bűncselekmény azokban az esetekben valósul meg, ahol az elkövető alkoholos befolyásoltsága meghaladja a 0,8 ezrelék mértéket. A járművezetés ittas vagy bódult állapotban szándékos bűncselekmény. Büntetési tétele akár 5 évtől 10 évig tartó szabadságvesztés is lehet, amennyiben az elkövető az ittas járművezetéssel kettőnél több ember halálát okozza, a tét tehát nagyon nagy.

Azok az ittas vezetők sem ússzák meg azonban büntetés nélkül, akiknek a vérvizsgálat alapján az ittassága nem éri el a bűncselekmény megállapításához szükséges 0,8 ezrelék értéket. Bűncselekménynek nem minősülő ittasság esetén az elkövető közigazgatási bírság kiszabására számíthat. 0,5 ezrelék alatt 150 ezer forint és 6 büntetőpont, 0,51 és 0,8 ezrelék között 200 ezer forint és 8 pont, 0,8 ezrelék felett pedig 300 ezer forint bírsággal és 8 ponttal büntethetik az ittas járművezetőket.

A súlyos büntetések kilátásba helyezésével természetesen a jogalkotónak az a célja, hogy arra késztesse a közlekedőket, hogy akár egy sör elfogyasztása után se üljenek a volán mögé, megőrizve ezzel a közlekedésben résztvevők biztonságát.